Kako se riješiti posljedica praznične trpeze? (VIDEO)

907

Bogata praznična trpeza i uživanje u odmoru sa porodicom, ono je što početak godine svakome od nas ispunjava srećom, ljubavlju i blagostanjem. To je period kada se opustimo, ali i kada veoma često pretjeramo u konzumaciji hrane i pića.

Takođe, zanemarujemo i fizičke aktivnosti, što, prema riječima stručnjaka, nije dobro za naš organizam.

– Ono što je bitno jeste da svi imamo u vidu da smo već ranijih mjeseci gradili tu neku formu i da ne bi sad trebalo da kroz tih nekih mjesec dana, par proslava pokvarimo taj neki posao. Ono što ja preporučujem svim svojim klijentima jeste da budu umjereni i da ne pokvare tu neku formu koju su već ranije napravili – smatra Aleksandra Aničić, fitness trener i bikini fitness takmičar.

Nakon praznika i odmora, najbitnije je početi sa fizičkim aktivnostima. Onima koji su i ranije trenirali savjet je da nastave sa redovnim vježbama. Početnici, ipak trebaju krenuti sa nešto laganijim aktivnostima.

– Na primjer da se ode neka šetnja na Šehitluke, na Banj brdo ili kroz park Mladen Stojanović, ja o uvijek preporučim svojim klijentima, ja na primjer danas neću održati trening ali ću oići u park i održati nekih 45 minuta brzog hoda – dodaje.

Pored fizičke aktivnosti za detoksikaciju organizma neophodno je da obratimo pažnju na namirnice koje konzumiramo. Uravnotežena ishrana bitna je u svakom obroku.

– Hrana prirodno bogata antioksidantima. Takođe, bazirati se na što manje prerađenu ishranu, dakle što više mesa što se tiče piletine, ćuretine, ribe i tako dalje. Što više da izbjegavamo masnu hranu, i da imamo u glavi da to sutra sve moramo izbaciti iz organizma – naglašava sagovornica.

Banjalučani kažu da su se opustili za vrijeme praznika. A, sa nama su podijelili i neke od savjeta kako se vratiti u formu.

Nutricionisti kažu da je pored fizičke ativnosti najbitnije da unosimo velike količine tečnosti. Voda i nezaslađeni čajevi trebali bi biti naš prvi izbor. Takođe, unos šećera u bilo kojem obliku trebamo svesti na minimum, ali i izbjegavati bilo koje druge namirnice koje remete ravnotežu u našem organizmu.

Bitno je da tokom cijele godine budemo fizički aktivni. Ipak, ukoliko ste za vrijeme praznika malo opustili kao što ste i imali priliku čuti važno je da što prije krenete sa fizičkim aktivnostima i zdravijim načinom ishrane. Vaše tijelo biće vam zahvalno.

Marijana Bogdanović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA