Kako bi izgledala nova Jugoslavija? (VIDEO)

2593

Jugoslavija već odavno ne postoji, ali i dalje predstavlja zanimljivu temu u stilu “šta bi bilo kad bi bilo”. Jednu takvu analizu napravio je autor Joseph Pisenti koji je analizirao eventualne činjenice koje bi činile osonove nove-stare države.

Prvi problem na koji je naišao jeste koliko bi država činilo novu Jugoslaviju, šest ili sedam. Naravno, to zavisi od toga koga bismo pitali, države koje su priznale Kosovo ili države koje to nisu učinile.

Ne ulazeći previše u istoriju raspada Jugoslavije, Pisenti ipak podsjeća da oko 2,4 teritorije BiH još uvijek leži u minama upravo zbog rata za nezavisnost.

Kada bi se Jugoslavija ponovo rodila ona bi imala 21 412 000 stanovnika, što je stavlja u 10 najvećih država Evrope kada je u pitanju populacija. Jugoslavija bi zauzimala osmo mjesto, iza Poljske koja bi bila na sedmom, te ispred Rumunije na devetom mjestu.

Poznati YouTuber podsjeća da bi nova Jugoslavija imala manje stanovnika nego 1991. godine kada je zabilježeno 23 230 000 stanovnika. Takođe, podsjeća da sve sadašnje države, osim Makedonije, imaju negativan prirodni priraštaj.

Etnički, Jugoslaviju bi činilo 35 odsto Srba, 20 odsto Hrvata, 11 odsto Albanaca, devet odsto Bošnjaka, osam odsto Slovenaca, šest odsto Makedonaca, jedan odsto Crnogoraca i 10 odsto ostalih.

Religijski, Jugoslaviju bi činilo 43 odsto pravoslavnih, 27 odsto katolika, 22 odsto muslimana i osam odsto ateista, agnostika i ostalih manjih vjerskih grupa.

Veličina Jugoslavije uporediva je sa veličinom Velike Britanije.

Pitanje stoji da li bi moderna Jugoslavija bila članica Evropske unije. Slovenija i Hrvatska su članice, ali ostale države nisu.

Zato bi nova Jugoslavija bila rezultat “poravnanja” prosječne zarade po glavi stanovnika i ona bi glasila 18 526 dolara po stanovniku. Nominalni bruto nacionalni proizvod bio bi 191 045 000 000 dolara.

Ove cifre bi Jugoslaviju učinile 53. najrazvijenijom ekonomijom svijeta.

Vojni budžet bio bi oko 2 2000 000 dolara godišnje, a vojsku bi činilo 228 000 pripadnika. Ponovo, ovo je slično Velikoj Britaniji koja ima 234 000 vojnika.

Pet najvećih gradova bili bi Beograd, Zagreb, Sarajevo, Ljubljana i Skoplje, s tim da bi samo Beograd i Zagreb bili mjesta sa više od milion stanovnika.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA