Jezive pjesme kao lektira za hrvatske osnovce!

1058

Neki učitelji četvrtih razreda osnovih škola u Hrvatskoj za lektiru su odabrali štivo neprimjerenog sadržaja, a nadležno ministarstvo najavljuje reformu školskog programa.

Učenici četvrtih razreda osnovnih škola u Hrvatskoj u svom programu imaju obradu duhovne ili religiozne poezije, pa se tako na spisku lektire našla knjiga “Pusa od krampusa” Zvonimira Baloga.

Ta zbirka pjesama naglašava odnos čovjeka i Boga, a roditelje učenika posebno je zaintrigirala pjesma “Gospa Međugorska” za čije stihove tvrde da nisu primjereni tom uzrastu.

krampusCijela zbirka, osim izrazito religioznog karaktera, odiše nacionalističkim nabojem.

– Hrvatski je narod najugroženiji, najnesrećniji na planeti! Blajburg, Jazovka i druge pećine postaje su našeg krsnog puta, dio hrvatske realnosti. U hercegovačkim, istarskim i ličkim jamama još se urlik vrti, leleče jeka očajničkog padanja. U carstvu bezumne podivljale smrti pod zastavom pobjednika slavile su se laži i padanja – jedna je od strofa.

U sljedećoj strofi govori se o paranju dječjih utroba, kopanju očiju, sakaćenju genitalija, čupanju “hrvatskih jezika”.

Iz resornog ministarstva su poručili da se navedeni naslov ne nalazi na popisu lektire u okviru plana i programa za predmet Hrvatski jezik, te da će ovakve teme, sa uvođenjem pilot-projekta reforme programa, biti sistematski rješavane.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA