Izložba “Plemenito” stigla u Istočno Sarajevo (VIDEO)

532

Izložba “Plemenito” koja govori o srednjovjekovnom kulturnom i istorijskom nasljeđu Srba na ovim prostorima, predstavljena je građanima Istočnog Sarajeva.

Sadrži nekoliko cjelina, i pokušaj je sagledavanja i predstavljanja samo jednog dijela bogatstva koje nam je ostalo iz perioda srednjeg vijeka na prostorima današnje Republike Srpske, BiH, ali i na ostalim prostorima na kojima su Srbi živjeli ili žive i danas. Istoimeni projekat radili su diplomirani profesori istorije, kao i studenti postdiplomskih i osnovnih studija sa Odsjeka za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

– Projekat traje već dvije godine. Osim izložbenog karaktera, imamo i digitalne postavke odnosno sajt www.plemenito.com i pokušavamo da zaštitimo ono što je od nas odgurnuto u drugi plan. Srednjovjekovno nasljeđe, da ga popularišemo i predstavimo na jedan dostupan način. Izložba sadrži pet mini cjelina, preko mamorja odnosno stećaka, natpisa na tvrdom materijalu, odnosno kamenu, zatim sakralne odnosno crkvene spise i diplomatičku građu. Naravno, naša srednjovjekovna istorija kao strateški osnov Republike Srpske koju posjedujemo danas je mnogo šira i obimnija ali smo taj neki skučeni obim prezentacije pokušali da predstavimo, a na publici je da procjeni koliko je to uspjelo – rekao nam je Predrag Lozo, autor izložbe.

Izložba govori o kulturno-duhovnom i estetskom bogatstvu, te jasnim kontinuitetima našeg postojanja na ovim prostorima. Osim fotografija prikazani su i crteži, skice, bordure, motivi, kao i pečati na poveljama i drugo.

– Pošto izložba ima veze sa dalekom prošlošću, dakle nešto što nije zanimljivo savremenom čovjeku, ne možemo da ne budemo zadovoljni. Ipak, uvijek može bolje i više. Naš je cilj da što više, prije svega mladih ljudi, djece osnovnog i srednjeg školstva što više vidi ovu izložbu i naravno naš sajt na kome se nalazi sličan material i mnogo više nego što je prikazano na izložbi i da se upozna sa svojom istorijom, u neku ruku i da vidi svoj identitet na ovim prostorima, odakle su mu korijeni, ko sui m bili preci i slično – dodao je Boris Radaković, autor izložbe.

Izložba “Plemenito” sa predstavljanjem je krenula u martu prošle godine. Do sada je bila postavljena u Muzeju Republike Srpske u Banjoj Luci i Muzeju Hercegovine u Trebinju, Bileći i Ljubinju.

Mira Kostović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA