Irinej: Blagodarimo Gospodu na Vučiću

915

Ljudi mogu da pričaju ovo ili ono, ali mi vidimo koliko se predsednik Aleksandar Vučić bori da sačuva Kosovo i Metohiju, navodi patrijarh Irinej.

Patrijarh je to naveo na liturgiji koju je služio u Banjaluci povodom Dana Republike Srpske.

– Blagodarimo Gospodu što nam je podario čovjeka koji se lavovski bori za srpski narod, a posebno za mučeničko i stradalno Kosovo i Metohiju – rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh Irinej je naveo kako je vidljivo koliko se Vučić sa svojim saradnicma bori da sačuva taj najsvetiji dio Srbije, Kosovo i Metohiju, taj naš Jerusalim, tu našu Palestinu, tu našu svetu zemlju, sa onim svetinjama brojnim, velikim i slavnim, na Kosovu i Metohiji.

– Nadamo se i molimo se Gospodu da predsedniku Republike Srbije da snage i moći da se odupre silnim vjetrovima našega vremena, sa nadom i vjerom i uz pomoć božju da nas Gospod neće ostaviti – dodao je Irinej.

Patrijarh je na liturgiji takođe zahvalio Bogu “što je Republici Srpskoj dao čovjeka, Milorada Dodika, koji mudro vodi svoj narod i lavovski se bori da sačuva Republiku Srpsku”.

– Srbi znaju šta je država, jer su je uvek imali i umiju da poštuju državu i dok to budemo slijedili tako – istoriju i kulturu našu, kao što rekoh, opstaćemo, odolićemo svim neprijateljima i iskušenjima našega vremena – zaključio je patrijarh.

Vučić se neće oglašavati do 14. januara

Podsjećamo, mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije naveo je u nedjelju da je “Apel za odbranu Kosova i Metohije“ potpisan zbog „nepovjerenja i kombinacija“.

Osim toga, on je, kako se navodi, “izrazio bojazan da politika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića vodi “izdaji Srbije i Kosova”.

Nakon toga, zvaničnici Vlade Srbije oštro su osudili izjavu mitropolita SPC i poručili mu da on kao crkveni poglavar “neće voditi državnu politiku Srbije”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić neće komentarisati izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija do 14. januara.

Amfilohije se ponovo oglasio u utorak rekavši da se nada da predsjednik Vučić ne pripada onima “koji su spremni da se odreknu istorije, tradicije i najvećih vrijednosti svog naroda”.

Kako je rekao, protiv Vučića nema ništa lično, a istakao je i da nije njemu držao opelo već “Ivici Dačiću i tadašnjoj Skupštini”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA