Gradnja autoputa Sarajevo-Beograd krajem godine

388

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je večeras da bi izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd mogla da počne krajem ove godine.

Izetbegović je naveo da bi već iduće sedmice u BiH trebalo da dođe važna delegacija Turske sa kojom je u kontaktu ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Ismir Jusko.

Izetbegović smatra da projekat koji je dogovoren juče u Istanbulu predstavlja jedan od najboljih poduhvata urađenih za BiH nakon rata.

– To je mega projekat, poput Koridora Pet ce. Gradnja tog puta bila bi bez kredita ili bilo kakvog finansijskog angažovanja BiH, koja bi ga praktično dobila besplatno – kaže Iztebegović.

On je u izjavi za BHT1 pojasnio da bi putni pravac bio poput prstena i da bi išao od Sarajeva preko Tuzle, Brčkog i Bijeljine do Beograda, odakle bi se vraćao preko Čačka, Požege i Višegrada i da bi donio novih 350 kilometara auto-puta, od čega u BiH 270 kilometara.

Govoreći o sutrašnjem susretu članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Evropske narodne stranke Džozefom Dolom u Briselu, Izetbegović je naveo da ne očekuje konkretno rješenje za izmjene izbornog zakonodavstva.

– Nisam optimista da ćemo nešto veliko završiti u Briselu. Rješenje nije lako naći jer je prostor veoma sužen. To je skoro nemoguća misija – smatra Izetbegović.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da ponudi rješenje koje će poštivati odluku Ustavnog suda, Ustav Federacije BiH i upozorenje Savjeta za spoljne poslove EU o odluci Evropskog suda u predmetu “Sejdić i Finci”.

– Izbori nisu ugroženi, ali će biti ugroženo konstituisanje vlasti, odnosno domova naroda po vertikali. Na kraju će CIK trebati da donese odluku – rekao je Izetbegović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA