Gradić ispod zemlje spas od vrućina (VIDEO)

450

U ovom gradiću prosječne temperature kreću sa oko 30 stepeni Celzijusa. U ljetnjim mjesecima, međutim, termometar zna da pokaže i do 20 stepeni više. A pošto su kiše veoma rijetke, ne treba da čudi to što većina stanovništva živi – ispod zemlje.

Kuber Pidi je rudarski gradić koji se nalazi usred pustinje u saveznoj državi Јužnoj Australiji, 846 kilometara udaljen od Adelaide.

U njemu živi oko 3 500 stanovnika, od kojih je većina zaposlena u rudniku opala. Zbog toga mjesto, ponekada, nazivaju i glavnim gradom opala, jer se na njegovoj teritoriji nalazi najveći svjetski rudnik tog vrijednog kamena.

Podzemni stanovi, umjetničke galerije, kafići, crkve i drugi objekti opremljeni su svim važnim potrepštinama, od struje i vode do interneta. U njima nedostaje samo sunčeva svjetlost.

Ako ni zbog čega drugoga, stanovništvo mora da izađe na površinu zbog hrane, pošto se obje prodavnice mješovite robe u mjestu nalaze iznad zemlje.

Zbog svog neobičnog stila života, ali i poslije završetka auto-puta “Stjuart”, Kuber Pidi je postao lako dostupan turistički kuriozitet koga posjećuje veliki broj ljudi iz cijelog svijeta. Ali tu se ne radi o jeftinoj pustolovini. Za noćenje u podzemnim sobama hotela Dezert Kejv potrebno je izdvojiti oko 100 evra po osobi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA