Govedarica: Podrška Mektiću, SDA i HDZ teško do rješenja

839

Pedsjednik SDS-a Vukota Govedarica izjavio je da predsjedništvo stranke pruža punu podršku ministru bezbjednosti BiH Draganu Mektiću u vezi sa njegovim reagovanjem na aktivnosti koje vodi “navodna humanitarna organizacija “Srbska čast””.

– Narodu je potrebna istina i zato smo podržali Mektića u svim aktivnostima koje je vodio proteklih dana – naveo je Govedarica.

Predsjednik SDS-a istakao je da je Predsjedništvo stranke zaključilo da vlast u Srpskoj pozove da razmisli kojim “putem je krenula i da li je to potrebno građanima”.

– Mi smo duboko uvjereni da “Srbska čast” nema ništa sa humanitarnim radom, izuzev plašta kojim se ogrnula, a gledajući personalnu strukturu, jasno je da je riječ o ljudima iz kriminalnog miljea, koji su osuđivani za trgovinu drogom, za prostituciju, podmetanje eksploziva – naglasio je Govedarica.

Govedarica tvrdi da “Srbska čast” priprema i spisak nepodobnih uglednih ljudi, koji nisu saglasni sa politikom aktuelne vlasti, među kojima se nalaze on i Mektić.

O izborima u BiH

On je rekao i da BiH ima parlamentarni kapacitet da sprovede izbore i da joj za to nisu potrebni ni OHR, ni drugi međunarodni tutori, pri čemu ne očekuje nikakvu intervenciju visokog predstavnika.

Govoreći o prijedlozima izmjena Izbornog zakona BiH, Govedarica je na konferenciji za novinare, u pauzi sjedice Predsjedništva SDS-a u Istočnom Sarajevu, rekao da očekuje da SDA i HDZ postignu dogovor u vezi sa ovim pitanjem jer je “sva ova problematika locirana u Federaciji BiH (FBiH), a ne u Republici Srpskoj”.

On smatra da će SDA i HDZ sa svojim liderima Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem teško doći do konačnog rješenja, te da SDS ne može da podrži prijedlog SDA, a da bi HDZ trebalo da u svoj prijedlog uvrsti rješavanje statusa “šačice” Srba koji žive u FBiH, posebno onih koji žive u Mostaru.

Govedarica je istakao da se u BiH ne može rješavati problem samo jednog naroda, a da neko pri tome ne povede računa o srpskom narodu koji živi u svim dijelovima BiH.

– U Grahovu na kilometar kvadratni danas žive samo dva Srbina – upozorio je Govedarica.

Predsjednik SDS-a naglasio je da ova stranka uvažava stavove koalicionih partnera u Savezu za promjene u vezi sa kandidovanjem nosilaca za najvažnije funkcije u Republici Srpskoj i na nivou BiH, ali da će SDS zadržati pravo da prva predloži ključne kandidate uoči predstojećih parlamentarnih izbora u BiH.

On je dodao da za SDS kandidatura aktuelnog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, za bilo koju ključnu funkciju, nije sporna.

– SDS će u februaru zauzeti konačan stav u vezi sa tim pitanjima – najavio je Govedarica.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA