Francuska traži vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti

440

Francuska je zatražila sazivanje vanredne sjednice Savjeta bezbjednosti UN zbog Sirije i ulaska turskih vojnih snaga na područje Afrina.

– Guta, Idlib, Afrin – Francuska traži sazivanje vanrednog sastanka Savjeta bezbjednosti UN – objavio je na Tviteru francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drijan.

On je dodao da je u jutarnjim satima razgovarao sa svojim turskim kolegom.

Turski premijer Binali Jildirim izjavio je ranije da su vojne snage Turske ušle danas u sirijsku pokrajinu Afrin.

Ulazak turske vojske u Afrin uslijedio je dan nakon što je Turska pokrenula vazdušne udare u tom regionu, gađajući snage Jedinica za zaštitu naroda (YPG) sirijskih Kurda koje imaju podršku SAD.

Prethodno su turske vlasti saopštile da su borci za koje se sumnja da su iz redova sirijskih Kurda preko granice ispalili četiri rakete na turski grad Kilis, pri čemu je lakše ranjena jedna osoba.

Navodi se da je guverner Mehmet Tekinarslan izjavio da su pogođene dvije kuće i kancelarija i da je turska artiljerija uzvratila vatru.

Afrin se nalazi pod kontrolom snaga sirijskih Kurda koje turske vlasti vide kao dio kurdske pobune na jugoistoku Turske, kao i da ove snage čine osnovu Sirijskih demokratskih snaga (SDF), glavnog američkog saveznika u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA