Fizioterapeuti nezadovoljni svojim položajem

789

Fizioterapeuti iz RS žale se na nepovoljan položaj kada je njihova struka u pitanju i ističu da to traje već godinama. Iz Sindikata fizioterapeuta i radnih terapeuta Republike Srpske kažu da im njihovi poslodavci ne priznaju visoku stručnu spremu.

– Džabe polažemo stručni ispit u resornom ministarstvu koji plaćamo 300 maraka, a ne možemo ni privatnu praksu da otvorimo – rečeno je iz Sindikata.

Kažu, odlučili su da krenu u borbu za svoja prava.

– Od 2006. godine, znači ne postoji viša škola. Kolege koje su završile fakultete fizioterapije i radne terapije i gdje imaju četvorogodišnji studiji, dolaze u svoje ustanove gdje im je dat koeficijent više škole, apsolutno tu školu znači nisu ni završili – pojašnjava predsjednik Sindikata fizioterapeuta i radnih terapeuta Dragan Mikača.

Fakultetske diplome u oblasti fizioterapije i radne terapije u Srpskoj je steklo 896 osoba. U sindikatu kažu da je Zakonom o platama u javnim ustanovama u oblasti zdravstva RS propisano da radnici sa visokom školskom spremom spadaju u četvrtu platnu grupu sa platnim koeficijentom 9,0-10,0.

To nije slučaj, priča iz svog iskustva Branko Stojnić.

– Ja sam diplomirani fizioterapeut sa 180 ECTS bodova, prijavljen sam. Po nekoj logici to je visoko stručna sprema koja spada u četvrti platni razred, to jeste koeficijent od devet do deset. Po nekoj logici, mislim da bih ja trebao da imam devet koeficijent međutim ja imam koeficinet 6,5 – kaže predsjednik Udruženja fiziopterapeuta RS Branko Stojnić.

Sve žalbe fizioterapeuta, što poslodavcima što ministarstvu zdravlja, ostale su bez odgovora. Kažu da su spremni i na sudu da se bore za svoja prava. Ministar ih poziva da, ipak, prije dođu na razgovor.

– Direktori su sistematizovali radna mjesta i na osnovu sistematizovanih radnih mjesta vrše popunu tih svojih radnih mjesta. Obaveza svakako svih onih koji završe određene škole da polože stručni ili tzv. državni ispit. A kad je u pitanju otvaranje privatnih ambulanti, ne znam, omogućavanje da oni rade, u toku je izrada zakona, zakon je u nacrtu. Ja ih pozivam da se jave, da vidimo gdje ima problem ako nije to regulisano zakonom – poručuje ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Direktori bolnica i banja nerado govore na ovu temu i ne bi pred kamere. Neki od njih pojašnjavaju da je problem neusklađenost Zakona o visokom obrazovanju i onoga o radu.

U trebinjskoj bolnici fizioterapeuti imaju višu stručnu spremu i pripadajući koeficijent, pa nemaju problema.

– Inače, imamo problem kada je u pitanju zdravstveni sistem i zaposleni u svim zdravstvenim ustanovama u RS. Postoji taj problme više i visoke stručne spreme i u našim sistematizacijama u zdravstvenim ustanovama, a na nivou nije usklađeno sa zakonima RS – kaže direktor bolnice u Trebinju Vaso Mijanović.

Iz Sindikata fizioterapeuta i radnih terapeuta poručuju da se krajne vrijeme da slovo zakona i praksa budu usklađeni.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA