Fitnes aplikacija otkrila tajne podatke američke vojske?

530

Fitnes aplikacija “Strava” mapirala je, i tako korisnicima otkrila, kretanje američkih vojnika u bazama u Siriji i Avganistanu, zbog bezbjednosnih propusta među osobljem te kompanije.

“Strava” koristi mobilni GPS i na taj način prati korisnike, koji se odluče da tu opciju koriste. Na osnovu prikupljenih podataka, kao i podataka iz fitnes narukvica kao što su “Fitbit” i “Džoboun”, stvara se “toplotna mapa” aktivnosti korisnika, prenosi Bi-Bi-Si.

“Strava” trenutno ima oko 27 miliona korisnika širom svijeta, a “toplotna mapa” koja je objavljena u novembru, pokazuje kretanja korisnika u periodu od 2015. do kraja 2017. godine, ne u realnom vremenu.

Bezbjednosni propust prvi je uočio 20-godišnji australijski student Nejtan Ruser, koji je svoje nalaze objavio na Tviteru.

– Pogledao sam na mapu i pomislio “ovo ne bi trebalo da bude ovde – ovo nije dobro”. Smatrao sam da je najbolje objaviti slabosti kako bi mogle da se isprave. Vjerujem da bi neko ovo primijetio, ja sam slučajno povezao činjenice – rekao je Ruser za Bi-Bi-Si.

Na mapi su se pojavile trase oko baza SAD u Siriji, Jemenu, Nigeru, Avganistanu i drugim zemljama.

Nisu pogođene samo američke baze, na mapi se mogu vidjeti i patrolne rute vojnika na obodu baze u Hmejmimu u Siriji.

Primijećena je i baza Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva Britanije na Folklandskim ostrvima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA