EP: Evo kako Srbija može do polufinala

1134

Rukometaši Srbije s(p)retno su stigli do druge runde Evropskog prvenstva, a na sličan način bi mogli čak i do polufinala.

S obzirom na činjenicu da “orlovi” u grupu I nisu prenijeli bodove, prolaz dalje kroz bitke sa Norvežanima, Francuzima i Bjelorusima je gotovo nemoguća misija. Pa ipak, četa Jovice Cvetkovića, koja je u prva tri okršaja izgubila od Hrvata i Šveđana, a savladala Island, teoretski može do drugog mjesta u grupi. Evo i kako.

Prvi uslov: Pobijediti sve do kraja

Prvi uslov je da Srbi pobijede sve tri utakmice u glavnoj fazi. Tako bi stigli do šest bodova. Drugi uslov je da Švedska takođe slavi u svim susretima i time se izdvoji na vrhu sa deset bodova. Sa ove dvije pretpostavke iz jednačine su eliminsane Bjelorusija i Norveška, koje u takvom raspletu mogu do dva, odnosno četiri boda. Francuskoj bi, ukoliko pobijedi Hrvatsku, maksimalni domet bio šest bodova.

Gr1

Ako domaćin smotre trijumfuje u preostala dva duela, i on bi stigao do šest bodova. Tada bi se napravio krug tri ekipe sa istim učinkom. U njemu bi sva tri tima u međusobnim duelima imala po pobjedu i poraz, pa bi se gledala gol-razlika. Srbija je od Hrvatske izgubila deset razlike i jasno je da bi ispala, osim u slučaju da deklasira Francusku sa petnaestak golova viška (!). Iz ovog se nameće treći uslov: samo jedna pobjeda “kockastih” u drugoj fazi.

Naravno, ovakav epilog spada u domen naučne fantastike, ali ko je Srbiji davao šanse da će proći prvu grupu nakon ubjedljivih poraza i razočaravajućih izdanja u prve dvije runde? “Orlovi” će u naredne tri utakmice, bez sumnje, igrati rasterećenije i sa mnogo većom dozom samopouzdanja. A ponove li igru iz finiša utakmice sa Islandom, sve je moguće.

“Kopirati” Dance i gotova stvar

Uostalom, Vladimir Cupara i društvo “samo” treba da “prekopiraju” Dance i njihov povratak sa ivice ambisa na Evru 2012. Tada su Skandinavci napravili istinski podvig, te na koncu osvojili titulu.

Cvele
Zadovoljan sam urađenim i rasterećeni odlazimo u drugi krug. Samo, nemojte misliti da u nastavku takmičenja ne možemo da iznenadimo
Jovica Cvetković

A peharu se vjerovatno ni oni sami nisu nadali nakon što su u preliminiranoj fazi pobijedili samo Slovačku, izgubivši od Srba i Poljaka. U drugu grupu su otišli bez bodova i bili na pragu poraza u prvom ispitu protiv Makedonije, koja je imala napad za pobjedu. Međutim, udarac Kire Lazarova zaustavio je Niklas Landin. Lopta je došla da Mikela Hansena, ovaj je u kontri pronašao Hansa Lindberga, koji je dvije sekunde prije kraja pogodio za veliku pobjedu. To je bio prelomni trenutak, pošto su Danci savladali i Njemačku i Švedsku. Uz to, “poklopili” su im se i drugi rezultati, prije svih, remi Poljske i Švedske, pa su sa šest bodova prošli dalje. U polufinalu su na pleća oborili Španiju, a u bici za trofej i domaćina, Srbiju.

Cvetković: Drago mi je zbog igrača

Aktuelni srpski selektor Jovica Cvetković nije želio da govori o polufinalu, već je naciji samo poručio da vjeruje u njegov tim.

– Kada pogledamo kako se odvijala utakmica između Hrvatske i Švedske, onda je jasno da ono što smo mi prikazali protiv Šveđana nije bilo nimalo naivno i da je postojao kvalitet u našoj igri. Zadovoljan sam urađenim i rasterećeni odlazimo u drugi krug. Drago mi je što smo prošli, zbog igrača, našeg napora i truda koji smo uložili da prevaziđemo sve probleme. Samo, nemojte misliti da u nastavku takmičenja ne možemo da iznenadimo – optimista je strateg “orlova” Jovica Cvetković.

De. M.

Sutra sa Norveškom, u ponedjeljak protiv Francuza, sa Bjelorusima u srijedu

Raspored takmičenja u grupi I, prvo kolo, četvrtak: Srbija – Norveška (18.15 časova), Hrvatska – Bjelorusija (20.30), subota: Švedska – Francuska (18.15).
Drugo kolo, subota: Hrvatska – Norveška (20.30), ponedjeljak: Srbija – Francuska (18.15), Švedska – Bjelorusija (20.30).
Treće kolo, srijeda: Srbija – Bjelorusija (16.00), Švedska – Norveška (18.15), Hrvatska – Francuska (20.30).

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA