Dobojski odbornici nezainteresovani za posao? (VIDEO)

842

Dobojske odbornike mnogo i ne zanima njihov posao. Naime, na današnjoj Javnoj raspravi o javnim preduzećima, od njih 31, pojavilo se samo devet.

Potpredsjednik Skupštine, kaže da je obaveza, da pored dolaska na skupštinska zasijedanja, odbornici prisustvuju i javnim raspravama. Ipak, sankcije za nedolazak, ne postoje.

– Odbornici su svi uredno obavješteni o javnoj raspravi u urednom roku, o terminu i svemu ostalom, tako da ne možemo uticati na to – rekao nam je Miloš Bukejlović, potpredsjednik Skupštine grada.

Na Dnevnom redu javne rasprave našlo se 25 Nacrta programa rada javnih preduzeća i fondacija. Prisutni odbornici tvde da je preobiman program, jer se kako kažu ne posvećuje dovoljno pažnje radu svakog javnog preduzeća.

– Moja primjedba i jeste u tom pravcu, to je bahatost odbornika i to je šteta što ih nema, a ovi nosioci organizacije, neću reći lakrdija, ali nije korektno ovoliko izvještaja u jednom danu staviti kao da je to Skupština – smatra Sretko Đurković, odbornik NDP-a.

– Ja sam stvarno razočaran prisustvom odbornika i pogotovo opozicije. Skoro niko nije došao na ovu javnu raspravu, a mislim da je ovo bilo idealno mjesto gdje bi mogli prodiskutovati ili popraviti ove nacrte koje su nam predložili javna preduzeća i fondacije. Zašto nije bilo interesovanja, meni stvarno nije jasno – kaže Vojislav Rađa, odbornik SNSD-a.

Javne rasprave bi bile znatno efekasnije kada bi se održavale prije usvajanja Budžeta, kažu odbornici. Tada bi bilo dovoljno vremena za eventualne korekcije u programu rada. Pojedini su imali i konkretne predloge.

– Ja bih tu izmijenio nekoliko stvari, prvo izmijenio bih termin održavanja Javnih rasprava u smislu da se one ne održavaju radnim danom, nego možda da se bira subota gdje bi mnogi odbornici mogli da dođu, a priječeni su radnim danom zbog svojih profesionalnih obaveza – predlaže Slobodan Vasiljević, odbornik PDP-a.

25 Nacrta programa rada javnih ustanova razmatrano je svega dva sata, bez mnogo polemike. A kako je rasprava odmicala, tako se smanjivao i broj prisutnih. U sali Skupšine grada, ostali su samo predstavnici preduzeća koji su izlagali program rada i tek poneki odbornik.

Biljana Đukić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA