Dačić: Licemjernim i bezobraznim Hrvatima je bolje da ćute!

500

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da je zaprepašten licemjerjem i bezobrazlukom hrvatske vlasti.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je notu Srbiji zbog Dačićevih izjava datih prilikom otvaranja izložbe “Jasenovac – pravo na sjećanje” u UN u Njujorku. Potpredsjednik srpske vlade i šef diplomatije tom prilikom je pozvao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ode u Jasenovac, pokloni se i jasno kaže ko su žrtve ozloglašenog logora iz Drugog svjetskog rata. Ovaj poziv se nije svidio odgovornima u “lijepoj njihovoj”, pa su se odlučili na protest.

Dačić je na notu imao spreman odgovor:

– Pošto su oni poslali telefaksom tu notu, ja ću im poslati preporučenom poštom imena i prezimena 20 000 djece ubijenih u Jasenovcu i drugim koncentracionim logorima. Barem bi trebalo da ćute iz počasti i sjećanja na te žrtve – istakao je Dačić.

On je dodao da je izložbu o Jasenovcu trebalo da organizuje Hrvatska, a ne Srbija, te da ona nije uperena protiv Hrvatske, već protiv zločinaca i onih koji pravdaju zločine, prenijeli su beogradski mediji:

– Prosto ne mogu da vjerujem da se neko još ljuti i da mi treba da se izvinjavamo što smo organizovali izložbu o tome kako su nas klali i ubijali. To je stvarno vrhunac licemjerja i bezobrazluka.

Dačić je naglasio da je spreman da podnese sve konsekvence, ako to podrazumijeva narušavanje odnosa Srbije i Hrvatske:

– Međutim, smatram da je istorijski važno za srpski narod da se istina o Jasenovcu čula u Ujedinjenim nacijama.

Ministar spoljnih poslova Srbije je istakao da u svom govoru nije iznio lažne činjenice već da je rekao da je to jedini logor u Evropi koji nije bio pod Hitlerovom Njemačkom, već pod ustašama i da su tamo ljudi ubijani na najsvirepiji način. Prema njegovim riječima, sistem ubijanja u koncentracionim logorima pod kontrolom Nijemaca bio je drugačiji – putem gasnih komora, dok je u Jasenovcu postojalo takmičenje čuvara ko će koliko zaklati Srba, Jevreja i Roma. Dačić je napomenuo da je iz hrvatskih izvora poznato da je tokom jedne noći pobjednik zaklao 1 360 Srba i to specijalno izrađenim oruđem za to, “srbosjekom”, nožem za klanje Srba.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA