Crnadak: Uvjeren sam u pobjedu opozicionog bloka

740

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak rekao je da 2017. godina nije bila uspješna na evropskom putu Bosne i Hercegovine kao što je bila 2016. godina.

– Mislim da je to glavna karakteristika tog našeg ključnog vanjskopolitičkog cilja. Glavni razlozi nisu bili u vanjskopolitičkim aktivnostima, nego prije svega u našem političkom ambijentu u zemlji koji je doveo do usporavanja reformi i do neispunjavanja nekih vrlo praktičnih stvari vezanih za ovaj proces, poput upitnika Evropske komisije. Nadam se da ćemo u idućoj godini imati bolju dinamiku aktivnosti kada je riječ o evropskom putu i da će ona više ličiti na 2016. nego na 2017. godinu – rekao je Crnadak.

Za Ministarstvo vanjskih poslova BiH kaže da je imalo čitav niz aktivnosti u vezi sa glavnim prioritetima kao što su evropski put, regionalna saradnja, ekonomska diplomatija, rad na opštem popravljanju imidža.

– Svih 56 diplomatsko-konzularnih predstavništava je bilo angažovano u tim okvirima. Teško je dati realnu ocjenu, neki rade bolje i više, neki se nešto manje trude. Sve u svemu, mislim da smo u skladu s budžetom i u skladu s mogućnostima napravili šta smo mogli – istakao je Crnadak.

Crnadak i Kurc

Na pitanje kako gleda na prozivke u vezi sa njegovim čestim putovanjima, ministar Crnadak odgovara da je on jedini ministar na svijetu koji je izložen takvim nerazumnim napadima.

– Nisam ni prekršio zakon, ni probio budžet, niti sam imao bilo kakav gaf, bilo kakav skandal, bilo kakvu aferu u svim tim događajima u kojima sam učestvovao u posljednje dvije godine i devet mjeseci koliko sam ministar. Ipak sam izložen jednom, bukvalno, nerazumnom napadu jednog broja parlamentaraca i jednog broja medija. Sve je to sastavni dio parlamentarne demokratije. Vjerovatno će se to pojačavati kako se budu približavali izbori – rekao je ministar vanjskih poslova BiH.

Crnadak se nada da će političari u 2018. godini imati minimum pameti i razuma da poprave međusobne odnose, da vrate barem malo izgubljeno povjerenje, koje su, kako kaže, bili uspostavili dosta solidno nakon što je formirana vlast poslije izbora 2014. godine.

– Samo taj ambijent može donijeti pomake i stvarno bolji život za građane, a i donijeti pomake na našim vanjskopolitičkim prioritetima. U 2018. godini se nekoliko stvari izdvajaju kao ključne, a prvo je pitanje da li će doći do dogovora u vezi s izmjenama Izbornog zakona, da li će se postići neka vrsta kompromisa između bošnjačkih i hrvatskih predstavnika kada je riječ o izboru za Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Mislim da će to zaista opredijeliti i izbornu godinu i same izbore i postizborni period. Iskreno se nadam da će biti dogovora, jer bi taj dogovor donio značajnu relaksaciju odnosa – istakao je Crnadak.

Savez za promjene

Konstatovao je da je uvjeren u promjenu poslije 12 godina vlasti u Republici Srpskoj.

– Očigledan je trend po kojem SNSD kontinuirano gubi snagu i tamo već duže ne postoji niko ko ima dovoljno političke snage da pobijedi u trci za individualne funkcije, a da to nije Milorad Dodik. S obzirom na to da gospodin Dodik ne može biti kandidat, jer je bio dva puta zaredom, ja sam uvjeren da ćemo na izborima 2018. godine imati pobjedu opozicionog bloka, ne samo na nivou Bosne i Hercegovine, što je bilo prošli put, nego i pobjedu u utrci za predsjednika Republike Srpske, što će dovesti do formiranja nove vlade i novog koncepta u Repulici Srpskoj – napominje Crnadak.

Ističe da je relevantan sagovornik u vezi s klimom unutar Saveza za promjene, budući da je učestvovao u svim razgovorima od 2014. godine.

– Narodski kazano, kad uporedite taj period s ovim sad, to je nebo i zemlja. Mi smo pred izbore 2014. godine imali mnogo nerazumijevanja, mnogo nepovjerenja, mnogo kalkulisanja s tim šta će se dešavati. Danas je suprotno. Imamo izuzetne odnose. Stvari su praktično dogovorene. Imaćemo zajedničke kandidate, potpuno smo sigurni u svoju pobjedu. Pitanje je ko će biti kandidat za koju poziciju. Nadam se da ćemo u narednim sedmicama to definisati – objasnio je Crnadak.

Dodao je da se jasno nazire da će model biti onaj koji su koristili 2014. godine.

– Jedan kandidat iz SDS-a i jedan iz PDP-a. To već mogu da kažem, jer je u PDP-u situacija jasna, naš počasni predsjednik gospodin Mladen Ivanić. Na bazi te platforme slijedi definitivan odlazak SNSD-a u opoziciju – zaključio je Crnadak.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA