Češka: Zeman i Drahoš idu u drugi krug!

574

Predsjednik Češke Miloš Zeman nije uspio da osvoji više od 50 odsto glasova u prvom krugu predsjedničkih izbora.

Za dvije nedjelje će odmjeriti snage sa Jiržijem Drahošom, bivšim predsjednikom Češke akademije nauka.

Rezultati prebrojanih glasova sa skoro svih biračkih mjesta pokazuju da je Zeman osvojio 40, a Drahoš 26 odsto glasova.

Na trećem dalekom mjestu je bivši diplomata Pavel Fišer sa svega 10 odsto glasova.

Ukoliko neki kandidat ne osvoji više do 50 odsto glasova u prvom krugu, kandidati sa najviše glasova idu u drugi krug koji je planiran za 26. i 27. januar.

Ankete uoči izbora su pokazale da je favorit na izborima Zeman (73), ali da su male šanse da u prvom krugu premaši 50 odsto glasova, kao i da će se u drugom krugu suočiti sa mogućim snažnim protivnikom.

Njegov najozbiljniji protivnik je Drahoš (68), bivši šef Češke akademije nauka koji se zalaže za veću i dublju integraciju u Evropsku uniju “prve brzine”.

Britanska agencija ukazuje da je Zeman poznat po oštroj kritici imigracije iz muslimanskih zemalja, povezujući ih sa bezbjednosnim prijetnjama, a njegov reizbor oslikao bi evroskeptički stav većine Čeha i javno neprihvatanje migranata i izbjeglica.

On je, kako se navodi, za vrijeme svog predsjedničkog mandata, jačao odnose sa istočnim zemljama, poput Kine i Rusije, a zapostavio odnose sa zapadnim saveznicima.

Češki premijer Andrej Babiš podržaće aktuelnog predsjednika na predsjedničkim izborima.

Prema njegovim riječima, Zeman je “čovjek koji se bori za nacionalne interese i ne boji se da svoj stav iskaže u Briselu”.

Iako je funkcija predsjednika više ceremonijalna, šef države ima važnu ulogu na to ko će formirati vladu, a kako se navodi, podrška Babiša Zemanu bila je očekivana, jer je i Zeman podržao njega da formira vladu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA