Broj povreda od petardi u porastu (VIDEO)

669

Na Klinici za plastično rekonstruktivnu hirurgiju UKC-a održana je konferencija za novinare o podizanju svijesti o ozbiljnosti povreda prouzrokovanih pirotehničkim sredstvima. Podaci su alarmantni.

Broj pacijenata koji su ove godine povrijeđeni od petardi je tri do četiri puta veći nego što je to bilo ranije. Ovaj alarmantan podatak iznesen je danas na konferenciji o podizanju svijesti o ozbiljnosti povreda prouzrokovanih pirotehničkim sredstavima.

Među njima je i Anđelko Lugonja. Upravo zbog petarde ostao je bez dva prsta. Ruka mu vise neće imati potpunu funkciju, a još ga čekaju dva zahvata. Apeluje na sve da im on posluži kao primjer i da se klone pirotehničkih sredstava jer mu je jedan trenutak promijenio cijeli život.

– Uzeo sam petardu. Zapalio. Nisam je uspio baciti iz ruke, a ona je pukla i napravila za čitav problem. Moja poruka je da svi vide i da se uče na mojoj greški – poručio je Lugonja.

Iz Klinike za rekonstruktivnu hirurgiju kažu da su svakonevno imali hospitalizovane pacijente koji su imali povrede od pirotehničkih sredstava. Posebno zabrinjava činjenica da je mnogo pacijenata i mladjih od 15 godina. Upravo zbog svega toga apeluju da se o ovom pitanju povede vise računa.

– Ne znamo stvarno koji je razlog ali još jednom želimo apelovati na javnost da se upotrebe promjene i naprave kontrole. Što se tiče ekplozivnih sredstava, ove godine je broj pacijenata 3-4 puta veći nego do sada – rekao nam je Nikola Baroš, načelnik Klinike za rekonstruktivnu hirugriju.

Najčešće povrede koje se dešavaju su povrede šake, oka, lica ali i dijelova ekstemiteta. O ovoj temi govorili su i djaci, policajci širom Srpske, ali čini se bez velikog efekta s obzirom na broj povreda.

Vanja Vasilić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA