Bolnica Trebinje: Sa radom počela magnetna rezonanca (VIDEO)

822

Pacijenti sa područja Hercegovine, na preglede magnetnom rezonancom, više neće morati da odlaze u druge zdravstvene ustanove u Srpskoj. U trebinjskoj Bolnici danas je i zvanično počela upotreba ovog aparata, a pregledani su i prvi pacijenti.

– Ovo je odlično za nas, za Hercegovinu i šta mogu? Zahvaliti se kad na red dođem, uradiću taj posao i onda ću u Banjaluku ponovo da mi oči operišu, jer ne vidim dovoljno – priznao nam je Vojislav Manjak iz Nevesinja.

– Nimalo nisam čekao ni ovdje, kratko je bilo da me pošalju da ovdje dođem da snimim i eto. Koliko znači jedan ovako aparat za građane? Pa znači, blizu je i može se doći, da se ne čeka puno za sve, tako – rekao nam je Dragoljub Ivanović iz Foče.

U trebinjskoj bolnici kažu da je nabavka magnetne rezonance bio jedan od njihovih najvažnijih prioriteta. Ovo je jedini aparat ove vrste na području Istočne Hercegovine, a nabavljen je na osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa privatnom dijagnostičkom klinikom iz Banjaluke. Pregled magnetnom rezonancom, pacijenti će moći da urade sa uputnicom porodičnog ljekara.

– Na osnovu te uputnice, ako je oslobođen participacije, ne plaća ništa, a ako nije oslobođen participacije od stvare porodičnog ljekara, onda plaća 50 ili 60 KM, zavisno od toga da li se usluga vrši sa kontrastom ili bez kontrasta – potvrdio je Vaso Mijanović, direktor Bolnice Trebinje.

Mijanović kaže da ne očekuju gužve, niti liste čekanja, ali da će, ako bude neophodno, ova zdravstvena usluga pacijentima biti dostupna i do 12 časova dnevno. Nalazi bi trebalo da budu gotovi tokom 24 časa, a očitavaće ih specijalisti iz Banjaluke i Beograda. Na magnetnoj rezonanci rade tehničari radiologije.

– Što se tiče aparata, savremena je oprema, aparat je pristojne jačine za ove uslove današnje i prohtjeve, imamo sve što treba da se ima za ovaj aparat, što je najbitnije – dodaje Marina Dreč, tehničar radiologije u Bolnici Trebinje.

Trebinjska bolnica dobila je i značajnu donaciju od Gvida Štoklija iz Švajcarske. Riječ je o bolničkom namještaju, pomagalima i opremi za osoblje. Donacija je obezbijeđena uz posredovanje Pera Aleksića, bivšeg košarkaša “Leotara” i selektora košarkaške reprezentacije Švajcarske.

Neda Petković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA