Bludni vladika služio liturgiju na Božić u manastiru SPC

4215

Vladika Kačavenda, koji je prije četiri godine penzionisan zbog umiješanosti u podvođenje maloljetnika, služio je liturgiju na Božić u manastiru Sveta Petka u Bijeljini.

Penzionisani vladika Kačavenda uprkos optužbama za monstruozna djela, juče je u manastiru u Bijeljini pred više stotina vjernika održao besjedu, u kojoj je govorio o miru, ljubavi i rađanju djece.

– Mira nema bez Božje pomoći, ljubavi nema bez čistog srca, plemenitosti bez dobrih namera, pravoga života bez hrišćanskog i života bez držanja deset Božjih zapovesti. Nema, i onaj koji se ne pridržava, ne može se nazvati sinom Božjim – poručio je Kačavenda.

On je rekao da se danas “umjesto mira i mirisa tamjana osjeća smrad baruta, kao i da se na sve strane zvekće oružjem”.

– Silnici ovog svijeta dižu se na male narode i zaboravljaju da je snaga kod Boga, a ne kod silnog čovjeka. Treba da gradimo mir i slogu, jedinstvo, svi sa svima – objašnjavao je vjernicima penzionisani vladnika.

Život u raskošnom dvoru
Manastir Sveta Petka u Bijeljini
Vladika okajava grijehe u najljepšem manastiru SPC “Sveta Petka” u Bijeljini

Kvalitet života Kačavende nije mnogo izgubio kada su detalji o njegovom životu izašli u javnost i kada ga je SPC penzionisala. Provodio je dane u luksuznom kompleksu, tačnije dvoru, od pet spratova u Bjeljini, čiji je jedini stanovnik bio on uz još nekoliko monahinja koje su brinule o njemu.

Taj kompleks smatra se najvelelepnijim zdanjem u svim srpskim eparhijama, a riječ je o raskošnim građevinama sa pozlaćenim kupolama.

Čak 40 mladića o svom iskustvu sa Kačavendom progovorilo pred Sinodom

kacavendavladika

O njegovim bludnim radnjama je upoznata cjelokupna javnost. Objavljeni su i detalji četiri audio snimka telefonskih razgovora, iz kojih se, između ostalog, čuje da jedan sveštenik nagovara mladića da se vidi sa vladikom u jednom hotelu. Takođe, na jednom od snimaka čuje se i glas Kačavende, koji je rekao da mu drago što je mladiću bilo “ekstra”.

Kada je u javnost isplivao i video snimak na kom se vidi pomenuti vladika i maloljetni A. R. u toku seksualnog odnosa, više nije bilo sumnje ko je Kačavenda. O svom iskustvu sa njim javno je govorio i đakon Bojan Jovanović, koji je rekao da ga je vladika seksualno uznemiravao i tražio od njega da mu podvodi dječake.

Čak 40 mladića je imalo slično iskustvo sa Kačavednom i o tome progovorilo pred Sinodom, a o slučaju bludnog vladike bio je obavešten i sam patrijararh. Dokazi su postojali i u vidu fotografija. Ipak, crkvene vlasti reagovale su tek kada je cijeli slučaj dospio u javnost.

O svemu je obavještena i policija i sam vrh države, ali pomenuti vladika nikada nije procesuiran. Uprava kriminalističe policije MUP-a RS privela je samo sveštenika koji je Kačavendi podvodio dječake i to u sklopu istrage o švercu kokaina.

Kačavenda poslije svega redovno služi Božićne i Vaskršnje liturgije u manastiru Sveta Petka u Bijeljini.

– Postoji pravilo da penzionisani sveštenik može da održi službu, ali samo uz odobrenje vladike sa tog prostora – nezvanično je rekao jedan sveštenik SPC.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA