Autobuske karte od marta skuplje za deset odsto!

900

Autobuske karte u gradskom i prigradskom saobraćaju od marta poskupljuju za najmanje 10 odsto. Glavni krivac je zakon o akcizama koji startuje od prvog februara i zbog kojeg će gorivo poskupiti za 18 feninga.

– Očekivano je da skoče i cijene karata – kažu prevoznici, a građani kažu da nisu nimalo iznenađeni.

Poskupljenje znači da će gradski prevoz u Banjaluci koštati 1,80 maraka. Radnička mjesečna karta za gradske linije sa 51 marku skočiće na 56. Najniža đačka za jednu gradsku liniju sa 29,50 na 32,50, a da odete do Gradiške, u jednom pravcu umjesto sedam, platićete skoro osam maraka.

– Moraju korisnici naših usluga da shvate da mi ako ne zaradimo ne možemo da vršimo prevoz. Mi ne možemo kao neke djelatnosti smanjiti proizvodnju da bi smanjili troškove. Znate, kad pekar ne može prodati 100 kifli, on će sutra ispeći 10 pa će smanjiti troškove. Ali mi moramo da vozimo red vožnje kako je registrovan, bez obzira dali putnika ima ili nema – kaže Goran Starčević, predsjednik Izvršnog odbora Udruženja saobraćaja i veza pri Privrednoj komori RS.

Za međugradske autobuske linijame o cijenama će odlučivati prevoznici. Ali poskupljenja su neizbježna, kažu iz Autoprevoza Banjaluka.

“Što se tiče republičkog i međugradskog saobraćaja, tu je situacija malo drugačija. Tu se radi o slobodnom formiranju cijena i prevoznici sami formiraju cijenu na osnovu svojih potreba, mogućnosti odžavanja linija i broja putnika koji se prvozi tim linijama – pojašnjava Dejan Mijić, direktor ” Autoprevoza” Banjaluka.

Šta će i koliko poskupiti, znaće se polovinom februara, kada se prevoznici u svim gradovima Srpske o tome dogovore sa Gradskim vlastima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA