Antisrpski grafiti na školi u Ugljaru

481

Nepoznata lica danas su razbila prozore na objektu Osovne škole Ugljare kod Kosova Polja i ispisala grafite sa nacionalističkim porukama i porukama mržnje prema Srbima.

Incident se dogodio u 15 časova, a uz ispisivanje grafita nepoznata lica su polomila stakla na prozorima na objektu u kome se nalaze sportski rekviziti i arhiva škole. Direktor škole Goran Jović je rekao da su mu Srbi nastanjeni u neposrednoj blizini škole dojavili da su primijetili grafite.

– Odmah sam kontaktirao Kosovsku policiju u Gračanici čija je patrola došla, izvršila pregled video zapisa i najavili su mi da će ujutru ponovo doći kako bi preuzeli video materijal i pokrenuli istragu – rekao je Jović.

“Smrt Srbima, Kosovo je Albanija, UČK, UČK”, samo su neke od antisrpskih poruka koje su, kako kaže Jović, najvjerovatnije ispisane kako bi se dodatno zaštrašli preostali Srbi u Ugljaru u kome je skoro svako domaćinstvo istaklo tablu “kuća na prodaju”.

U Ugljaru, oslonjenom na urbani dio Kosova Polja, preostalo je još 350 Srba od blizu 1 500 koliko ih je do 1999. godine živjelo u ovom do tada čisto srpskom selu.

Broj đaka u školi iz godine u godinu opada pa je tako, prema Jovićevim riječima, u posljednjih deset godina broj učenika prepolovljen, a ukoliko se nastavi raseljavanje za pet godina u ovoj školi neće biti srpskih učenika kao što ih nema ni u centralnoj Osnovnoj školi “Aca Marović” u Kosovu Polju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA