Ambasador SAD prijeti: Proći ćete kao Milošević?

959

Ambasador SAD u Prištini, Greg Delavi, uputio je “posljednje upozorenje” trojici albanskih političkih lidera na Kosovu u vezi sa namjerom da ukinu Specijalni sud za ratne zločine koje je na KiM počinila tzv. OVK, uz poruku da će se, u tom slučaju, suočiti sa određenim posljedicama.

Prema pisanju prištinskog portala “Gazetaekpres”, tri lidera, Hašim Tači, Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj, suočila su se sa prijetnjom ambasadora SAD, i to u trenutku kada je trebalo da bude održana sjednica Predsjedništva kosovskog parlamenta na temu ukidanja Specijalnog suda. Ta sjednica danas je odložena. Kako prenose mediji, tokom razgovora Delavi je koristio teške riječi, da neće proći nekažnjeno i da će doživjeti sudbinu Miloševićevog režima, ako sud bude ukinut.

Delavi je tom prilikom prijetio Tačiju, Veseljiju i Haradinaju, rekavši im da će se upravo oni suočiti sa određenim posljedicama, iako negiraju da stoje iza poslaničke inicijative za ukidanje suda.

U međuvremenu, na sajtu američke ambasade u Prištini objavljeno je obraćanje Delavija građanima Kosova.

– Kosovo je osnovalo Specijalni sud da sprovede pravdu nad pojedincima koji su optuženi da su počinili zločine nad drugima u vrijeme kosovskog rata za slobodu. Specijalni sud se ne odnosi na pravdu prema zemljama, vojskama ili etničkim grupama. On se odnosi na pravdu prema pojedinačnim žrtvama. Kosovo je ratovalo 1999. i mi smo bili uz vas. Bili smo uz žrtve, bili smo uz pravdu. Realnost je da su određeni pojedinci koji su se borili za pravedni cilj slobode Kosova počinili zločine nad drugima za koje moraju da odgovaraju. I Specijalni sud se odnosi na to – stoji u objavi.

U suprotnom bi, istakao je, to značilo povratak na tip liderstva iz Miloševićeve ere, za koji se generacija građana Kosova borila da ga sruši.

Albanci ne odustaju

Albanske političke partije ne odustaju od održavanja sjednice Predsjedništva parlamenta i opoziva odluke o formiranju suda za zločine tzv. OVK. Nakon dva neuspješna sazivanja sjednice Predsjedništva parlamenta, naredna je najavljena za ponedjeljak.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA