Ako ste previše ljubomorne, možda imate “Rebeka” sindrom

610

Žene često svojim ponašanjem bespotrebno ugrožavaju vezu, a da toga nisu ni svjesne.

Ljubomora je opasna za svaki odnos i može da vas košta veze ukoliko partneru stalno pravite scene. Ali, možda nije to u potpunosti vaša krivica.

Sigurno ste bar jednom osjetile kako vam se diže kosa na glavi kada je vaš dragi rekao par lijepih riječi o bivšoj djevojci. Ako se upoređuješ sa njom i užasno ti smeta kada je bilo ko spomene – možda imaš “Rebeka” sindrom.

“Rebeka” je roman Dafne du Morijer u kojem se žena uda za udovca, a duh njegove pokojne žene Rebeke počne da im zagorčava život. Duh konstantno nagovara muža da ostavi sadašnju ženu jer ona neće nikada biti dovoljno dobra za njega.

U psihologiji se “Rebeka” sindrom pripisuje ljudima koji su patološki ljubomorni na bivše partnere zbog njihovog sadašnjeg partnera. Ljubomora je poput tog duha koji progoni i tjera da se upoređujete s tom osobom na svim nivoima.

Osim toga, ljubomorne osobe se trude da saznaju apsolutno sve o bivšem partneru ili partnerki nadajući se da će pronaći nešto zbog čega će se osjećati bolje. Ako ste se upetljali u mrežu ljubomore nemojte da zaboraviti da time štetite samo sebi. Umjesto da uživate u vezi vi brinete o nevažnim stvarima i zapravo “prizivate” tu treću osobu u vaše živote.

Možda vam je teško da prihvatite da je vaš partner imao i druge partnere prije vas, ali jeste li vi bili u celibatu prije njega? Ako je sada sa vama, to znači da je vas odabrao i da s razlogom ne želi da bude sa tom bivšom ili bivšim. Sama riječ “bivša” znači da je njihova veza stvar prošlosti i jedino što možete da uradite je da to prihvatite.

U suprotnom, samo ćete mučiti i sebe i partnera. Ne zaboravite da i vi imate prošlost i bivše partnere s kojima ste još uvijek u kontaktu. Ako se njegova bivša sama ne gura u vaš odnos, onda vam ona ne predstavlja prijetnju i možete slobodno uživati u vezi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA