Afera “Dizelgejt”: Ni Ford nije nevin!

528

Nastavlja se skandal sa varanjem emisije štetnih gasova dizel motora u SAD, a novi prevarant je domaći gigant Ford Motor Company.

Vlasnici modela F-250 i F-350 Super Duty tužili su kompaniju iz Dirborna zbog upotrebe softvera za prevaru na federalnim testovima emisije gasova.

Oni tvrde da njihova vozila prilikom normalne vožnje emituju dvostruko više štetnih čestica od dozvoljenog nivoa, a u određenim uslovima čak i 50 puta više.

Vlasnici traže novčanu naknadu jer su svoja vozila sa dizel agregatima platili oko 8 400 dolara više od istih modela na benzinski pogon.

Osim Forda, tužen je i njemački dobavljač auto dijelova Bosch, koji se tereti da je pomogao američkoj kompaniji prilikom instalirana pomenutog softvera.

Bosch je prošle godine pristao da plati vlasnicima Volkswagen automobila u SAD skoro 330 miliona dolara jer je učestvovao sa kompanijom iz Volfsburga u prevari sa emisijom štetnih gasova dizel motora 2015. godine, kada je počela “dizelgejt” afera.

Vlasnike Fordovih kamioneta zastupa pravna firma Hagens Berman, koja je prošle godine podnijela tužbe protiv General Motorsa i Fiat Chryslera, te proizvođača motora Cumminsa, u ime vlasnika njihovih vozila, takođe zbog varanja na testivoma dizel motora.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA