Šta proširena lista lijekova donosi Brčacima? (VIDEO)

740

Novi lijekovi, njih devet, naćiće se na proširenoj esencijalnoj listi Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta. Ova vijest obradovala je najviše penzionere koji kažu da, i pored popusta, ipak izdvajaju veliki novac za potrebe liječenja.

Na dopunjenoj listi lijekova nalaze se uglavnom preparati koji se koriste kod bolesti koje najčešće uzrokuju mortalitet, potvrđeno je iz komsije koja je radila na kreiranju liste. Tu se prije svega misli na kardiovaskularna oboljenja, respiratorna oboljenja i metaboličke poremećaje, pojašnjavaju stručnjaci.

– Što se tiče kardiovaskularnih oboljenje, koja su u porastu, sami znate uveli znači metoprolol ili presolol kako pacijenti ga najviše i koriste. Zatim vraćeni su neki AC inhibitori tipa ravitrilal kilnlabril, hilo fortre azid znači lijekovi koji su stvarno u velikoj upotrebi. Gliceril trinitrate znači capsule koji su značajan antianginik – rekao nam je dr. Admir Čandić, predsjednik Komisije Fonda zdravstvenog osiguranja.

Ono što je važno napomenuti je da je u pitanju lista sa generičkim nazivom lijeka, gdje je omogućeno pacijentu da sam bira proizvođača, koji ima najnižu cijenu lijeka, kažu iz Fonda.

– Na našoj listi se ne nalaze zaštićeni nazivi lijekova što omogućava osiguraniku da ukoliko neće određenog proizvođača, uvjek može, uz nadoplatu, da odabere lijek nekog proizvođača po svom vlastitom izboru. Dakle to je malo fleksibilnije u odnosu na one liste koje možda imaju baš koji je to lijek ustvari, ko je proizvođač tog lijeka – dodala je Aleksandra Tučić, direktor FZO Brčko distrikta.

Fond zdravstvenog osiguranja za ove namjene godišnje izdvoji oko 5,8 miliona maraka.Za realno stanje utroška lijekova i praćenje nabavke, potrebno je primjenjivati takozvani elektronski recept, što nažalost još nije zaživjelo kod nas, naglasili su iz Fonda.

Željko Lazarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA