Šef CIA: Nekad je prijetnja bila Jugoslavija, danas Vikiliks!

631

Najveće prijetnje, tokom istorije, su dolazile od nacionalnih država, kao što je bila SFR Jugoslavija, a danas sve veću opasnost predstavljaju nedržavni akteri, kao što je Vikiliks, izjavio je Majk Pompeo, direktor CIA.

– U knjigama iz istorije ćete čitati koje nacionalne države su bile prijetnja za Ameriku, čitaćete šta je Amerika radila protiv prijetnji koje su stizale iz Jugoslavije i drugih nacionalnih država – rekao je Pompeo u obraćanju na Američkom preduzetničkom institutu (AEI) koje je objavljeno na Jutjubu.

Danas su, kako je objasnio, prijetnje mnogo drugačije i obavještajna zajednica treba da shvati da sve veća prijetnja stiže od nedržavnih aktera.

– Bilo da prijetnje dolaze od grupa kao što su Hezbolah, Al Kaida ili da prijete našem informacionom sistemu kao Vikiliks. One nemaju zastave u Ujedinjenim nacijama i predstavljaju prave prijetnje za SAD – upozorio je Pompeo.

Zbog toga, kako je dodao, obavještajni rad CIA mora da odgovara aktuelnoj situaciji.

Među prijetnje je ubrojio i Južnu Ameriku, Iran i Sjevernu Koreju.

Osvrnuo se na proteklih godinu dana, koliko je na čelu Agencije, a govorio je i o nekim operacijama i planovima CIA, kao i o ključnim geopolitičkim pitanjima.

Prema njegovim riječima, misija CIA treba da bude “krađa tajni” u ime Sjedinjenih Država i ona to radi “tako agresivno i bez izvinjenja”.

Ipak, kako je dodao, CIA treba da radi tako da stiče i zadržava povjerenje američkih građana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA