AO: Visoke temperature neće prekidati mečeve!

684

Organizatori Otvorenog prvenstva Australije u Melburnu ostali su prvi svojoj odluci da ne prekidaju teniske mečeve zbog vrućine, uprkos temperaturama koje u određenom dijelu dana prelaze 40 stepeni i mišljenju igrača da su uslovi za igru nemogući.

U Australiji je u posljednja dva dana temperatura dostigla 40 stepeni, a šestostruki osvajač Australijan opena Novak Đoković rekao je da su uslovi tokom njegovog jučerašnjeg meča sa Francuzom Gaelom Monfisom bili brutalni i na ivici.

Monfis je dodao da je “umirao na terenu” i da su obojica rizikovali.

Kako je prenio Bi-Bi-Si (BBC) organizatori prvog grend slem turnira u sezoni naveli su da su danas “bili blizu” primjene pravila o velikoj vrućini, kojim bi se zaustavili mečevi, ali da to ipak nisu uradili.

Ne pomaže tuširanje

Subjektivni osjećaj da je na terenu 60 stepenistvaraju ogromne probleme igračima. Organizatori su ponovo u zaključanoj ladici ostavili papire o pravilima ekstremne vrućine, pa su akteri mečeva koji su bili na programu poslije 14 časova po lokalnom vremenu u nevjerici igrali na ivici nesvjestice. Nisu pomagali peškiri sa ledom, “tuširanje” vodom iz flašica, predah u malom kutku hlada na terenu.

– Bilo je ovo na granici zdravstvene ugroženosti, uslovi su bili brutalni. Ovo je jedini put u životu da sam dva i po sata igrao na 180-200 otkucaja srca u minutu – rekao je Đoković.

– Na kraju, mi smo ipak turnir na otvorenom. To želimo da ostanemo što duže, ali i da istovremeno budemo sigurni u zdravlje i dobrobit igrača – naveo je direktor turnira Krejg Tili.

Pravilo Australijan opena se ne odnosi samo na maksimalnu temperaturu, već je kombinacija temperature, vlažnosti vazduha i brzine vjetra. Posljednji put primjenjeno je 2014. godine, kada su tri uzastopna dana temperature prelazile 40 stepeni.

Francuskinji Aliz Korne su ljekari merili pritisak tokom današnjeg meča i poraza od Belgijanke Elis Mertens (5:7, 4:6).

Hrvatska teniserka Petra Martić rekla je da je uzela lijek protiv bolova zbog žuljeva nastalih od vrućine. Ona je poslije današnjeg plasmana u osminu finala rekla da je “bilo ružno” i da je imala sreće što je igrala na glavnom terenu, gdje ima malo hlada u koji su teniserke mogle da stanu tokom pauze između poena.

Navijačima je savjetovano da nose kape i da se hidriraju.

Petostruki šampion Australijan opena Švajcarac Rodžer Federer igrao je u noćnom dijelu programa i izbjegao je juče veliku vrućinu. On je rekao da igrači moraju da budu spremni da igraju u svim uslovima.

– Znamo da može biti vrelo u Australiji. Sjećam se da smo prije nekoliko godina imali četiri dana sa temperaturom od 40 stepeni, a sada su to dva dana. Ovo je sigurno veliki izazov za sve – naveo je Federer.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA