Tunis u vihoru nasilja i haosa (FOTO)

587

Tunis, omiljena turistička destinacija i jedina zemlja za koju se vjerovalo da je doživjela preporod na talasu pobuna tokom “arapskog proljeća”, koje su počele baš tu, 2010. godine, utonuo je u seriju nasilnih protesta.

Više do 600 ljudi je uhapšeno, a desetine povrijeđeno u demonstracijama koje se šire Tunisom od ponedjeljka, kao protest protiv nametnutog rasta cijena.

Vojska je rasporedila trupe u nekoliko tuniskih gradova, uključujući i, među turistima popularni, Sus. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštava da su uhapšeni demonstranti učestvovali u pljačkama i podmetanju požara. Neki su blokirali puteve i napadali policijske stanice, depoe, prodavnice i banke.

U gradu Tala, kod granice sa Alžirom, demonstranti su spalili policijsku zgradu i primorali bezbjednjake na povlačenje. U protestima je povrijeđeno bar 58 policajaca.

Najmanje jedan demonstrant je izgubio život.

Protesti su izbili poslije usvajanja novog budžeta kojim su podignute cijene goriva i porezi za mnoge proizvode i usluge da bi se smanjio deficit i zadovoljili povjerioci iz inostranstva. U pozadini protesta leži konstantni porast nivoa siromaštva i nezaposlenosti, posebno među mladima.

Od svrgavanja višedecenijskog tuniskog predsjednika Bena Alija 2011. godine, u Tunisu se smijenilo čak devet vlada. Nijedna od njih, međutim, nije uspjela da riješi rastuće ekonomske probleme.

Tunis je dobio pomoć od skoro tri milijarde dolara, ali međunarodni povjerioci su zauzvrat zahtijevali rezove u troškovima, i oštre mjere štednje. Nestabilna situacija u Tunisu, nanijela je i ozbiljan udarac stranim investicijama, kao i turizmu u ovoj zemlji.

Evropa je posebno zabrinuta za stabilnost Tunisa, jer mnogi mladi Tunišani u potrazi za poslom ilegalno pokušavaju da, preko Italije, stignu do evropskih gradova.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA