Cvetković pred EP: Moramo odigrati pametno!

648

Selektor rukometne rezprezentacije Srbije Jovica Cvetković, za čije ime se veže i najveći uspjeh srpskog rukometa poslije osvajanja srebra na EVRO 2012, osmo mjesto na Svjetskom prvenstvu 2009. godine u Hrvatskoj, najavio je takmičenje u Splitu.

o Da li su porazi u pripremnim utakmicama ostavili traga na igračima. Da li su uopšte bitni dan pred početak turnira?

– I bitni su, i nisu. To je realnost od koje ne možemo da pobjegnemo. Pokušavamo da ostanemo na nogama, ali ništa od onog što se tiče ambicija i načina razmišljanja nismo promijenili. Moramo da shvatimo da u glavama moramo da budemo jači. Što nas više bije po nogama, povrede i sve ostalo, moramo da ostanemo čvrsti. Pokušavamo da sve negativno otjeramo od sebe i zadržimo fokus.

Srbija sa šest debitanata na EVRO 2018

Cvetković je objavio je spisak igrača koji će započeti Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj. Za mečeve preliminarne faze konkurisaće 16 reprezentativaca.

Golmani: Vladimir Cupara, Tibor Ivanišević
Lijeva krila. Dobrivoje Marković, Nemanja Ilić
Desna krila: Darko Đukić, Bogdan Radivojević
Lijevi bekovi: Petar Đorđić, Milan Jovanović i Nemanja Obradović
Srednji bekovi: Žarko Šešum, Petar Nenadić i Stefan Vujić
Desni bekovi: Nemanja Zelenović i Marko Vujin
Pivotmeni: Mijajlo Marsenić i Bojan Beljanski

o Prvi protivnik je Hrvatska u petak od 20.30 časova u Spaladium Areni u Splitu.

– Poznajemo se dobro. Dobra je to reprezentacija. Imaće pritisak domaćeg terena, ali i podršku Evropske federacije kao organizatori. Toga moramo biti svjesni. Moramo da budemo svjesni koliko bolji moramo biti da bi slavili. To nije jedina utakmica. Moramo je gledati u sklopu sve tri utakmice koje nas čekaju. Pobjeda nad Hrvatskom ne donosi neku naročitu prednost, naprotiv, u ovoj situaciji gdje su oni domaćini, može vam se desiti da pobijedite, a onda izgubite preostale dvije i ispadnete sa prvenstva. Moramo dobro rasporediti snage koje imamo. Moramo da odigramo pametno i negdje poentiramo.

o Da li ste očekivali da se ovoliko piše o jednom meču kao što je to bio slučaj prethodnih sedmica?

– Ne bi se pričalo da situacija između dvije zemlje nije nategnuta. To je stvar politike. Stalno se priča o pritisku koji imaju Hrvati. Imamo ga i mi. Interesantno je, igramo protiv Hrvatske u Splitu, mediji sa obe strane nešto čačkaju, svi bi da nešto izbace interesantno i posebno. Oprezni smo u izjavama. Nije problem šta mi mislimo. To se zna. Između naših reprezentacija nema ništa loše. Momci se druže međusobno, igraju zajedno. To je sportski svijet, ali znamo kako je u politici. Ne traži se ništa ovde pozitivno, traži se nešto loše da se izbaci u etar. Volio bih da nemamo kontakte ni sa kim i očistimo glave, ali dobro. Kako nama, tako je i njima.

o Srbija sa šest debitanata ide na EVRO 2018

– Dužan sam da razmišljam i o sadašnjosti i o budućnosti. Tako gledam na ovaj posao. Pokušali smo da napravimo jedan dobar sklop. Ovo je najbolje što imamo. Stojim iza njih i svega što se bude dešavalo. Ovo su dobri momci. Na kraju, šta god da bude, taj sam koji kreira igru, odnose i sve što se negativno desi, slobodno neka mi se stavi na dušu. Namjere su mi dobre, ali džabe. Ova moja funkcija podrazumijeva da moram da prihvatim odgovornost za sve i vrlo rado ću je prihvatiti. Očekujem da damo sve od sebe. Prosto, ovo je sport, svi se takmiče da budu prvi, drugi ili treći. I mi se takmičimo. Ako ne bude danas, biće sutra, zato je najbitnije da danas razmišljamo.

Selektor Srbije je prokomentarisao i izostanak najiskusnijeg, pivotmena Rastka Stojkovića.

– Rastko Stojković je bio mjesec dana van trenažnog procesa. Nespreman je i ne želim da rizikujem njegovu budućnost. Apelujem na njegov klub da mu omogući da se liječi, odnosno, ode na operaciju. Što se tiče njegovog reprezentativnog statusa, on je jasan. Dok god bude želio da igra za reprezentaciju, a ja budem bio tu, on će imati svoje mjesto. Njegov kvalitet nije sporan.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA