Crna Gora: Novi PDV podigao sivu ekonomiju!

542

Povećanje PDV-a sa 19 na 21 odsto donijelo je nova poskupljenja robe i usluga u Crnoj Gori. Posljedica je cvjetanje sive ekonomije. Ulice su prepune jeftine robe.


Cijena struje uvećana je po dva osnova i to od poreza, ali i veće cijene kilovata za male potrošače za 2,7 odsto. Taj obračun neće važiti za potrošače koji nemaju dug, jer će oni dobiti popust od EPCG od 13 odsto. Biće viši i računi za telefonske i kablovske usluge, a proračun je da će, zavisno od paketa, račun biti veći oko evro. Na snazi su i nove akcize pa popularna pića poput “koka-kole” i “fante” sada u marketima koštaju i preko 1,7 evra u pakovanju od dva litra.

Doskora ti napici su bili 1,2 evra. Veće su i cijene alkoholnih pića, ali i cigareta, pa na kioscima najjeftinije koštaju 2,30 evra, a u toj grupi su sarajevska “Drina”, “Kod” i “Diva”. Najskuplji je “Parlament” koji sada košta četiri evra, dok je popularni “Marlboro” 3,8 evra.

Sve je drugačije na “crnom” tržištu. Novinari su bili radoznali pa su provjerili, raspitali se i zabilježili da se cigarete bez akciznih markica prodaju duplo ili čak po četvorostruko nižim cenama FM, “Merlin”, “Trokadero” – kutija košta 1,2 evra, “Prezident” je 1,1 evro, rezani duvan (pola kilograma) pet, šest ili sedam evra, zavisno od kvaliteta, ispričali su prodavci koji cigarete nude na ulici, oko pijaca, velikih marketa, ali i po lokalima u Podgorici.

Na “procvat” nelegalne prodaje upozoravali su, prije povećanja akciza, mnogi stručnjaci.

– Realne su pretpostavke da će udio nelegalne prodaje porasti nakon povećanja akciza. I uvećanje PDV-a za dva odsto dovešće do većeg obima nelegalnog poslovanja – poručili su iz Odbora za trgovinu Privredne komore.

Skuplji prevoz

Podgorički gradski prevoznici poručuju da će povećati cijene karata sa 70 na 90 centi, a kao razlog za takvu odluku navode povećanja cijena osiguranja, auto-dijelova, guma i naftnih derivata. Iz strukovnog Sindikata taksista i taksi udruženja kazali su da ima naznaka da će i oni uvećati cijene svojih usluga. Iz Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj su saopštili da će se uskoro izjasniti.

Iz izvršne vlasti najavljeno je da će to spriječiti metodom pojačane kontrole.

– Svi oni koji se budu kretali prema sivom tržištu i nelegalnoj ekonomiji biće pod udarom naših mjera – poručio je pred novogodišnje praznike premijer Duško Marković.

Obišli su znatiželjni novinari i velike trgovačke centre da provjere ima li promjena u cijenama. U domaćoj trgovini kažu da zasada cijene neće mijenjati, osim za one proizvode za koje važe nove akcize. U marketu “Voli” navode da će se truditi da maksimalno održe cijene prehrambenih proizvoda.

– Cijene na ostale proizvode zasada nisu mijenjane. Mi se trudimo da osnovne životne namirnice, ali i artikle koji čine prosječnu potrošačku korpu porodice, zasada ne diramo. Napominjem da nije sve u rukama trgovaca, već da promena cijena i eventualna poskupljenja zavise od dobavljača. Zasada prodajemo robu koju imamo u zalihama. Međutim, sa novim nabavkama stići će i nove cijene proizvoda – kaže Olivera Šuškavčević, trgovac.

Potrošači su više nego razočarani.

– Razočarana sam, jedino to mogu da kažem. Ovo ništa ne valja. Imam penziju od 120 evra. Kako da platim veće račune, i još da živim od tog primanja. To je nemoguće – kaže penzionerka Sofija Z., a kako tvrdi slično misli i većina njenih sugrađana.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA