Kolike su cijene badnjaka? (VIDEO)

492

U gradovima je sve više onih koji badnjak kupuju. Zbog nemogućnosti odlaska u sječu ili nekog drugog razloga, posao, onima koji badnjake prodaju na ulicama Istočnog Sarajeva, ovih dana cvjeta.

– Pogodovalo je vrijeme, nije bilo snijega pa su ljudi donijeli dosta badnjaka. Evo vidite, ova glavna ulica, ne možete proci od badnjaka – rekao nam je Dragomir Krajišnik.

Najjeftiniji badnjak može se kupiti za jednu marku, a najskuplji za pet. Cijene su osjetno manje u odnosu na prethodne godine kada su se kretale između dvije i deset maraka. Veća ponuda sigurno je uticala na to da i prodavci snize cijene.

– Narod prolazi, kupuje. Tako nisu neke cijene, po marku badnjak. Gledam gore nešto više po tri, četiri. Skupo je to. Po marku ko uzme to je prihvatljivo – dodao je Dragan Vujadin.

Pored Badnjaka, danas se kupuju i ukrasi za božićnu trpezu. I njihova ponuda je ove godine veća od prethodnih. Na jednom od štandova u okviru manifestacije “Zima u Istočnom Novom Sarajevu” mogu se kupiti dekoracije za božićnu trpezu. Što se tičće cijena žito je od dvije do pet maraka.

Da su ukrasi za božićnu trpezu ove godine traženi, pokazuje i primjer Sanje Marjanović koja je došla je iz Rogatice kako bi u danima pred Božić u istočnom Sarajevu prodavala ukrase.

– Sve zavisi od veličine aranžmana, od pet do sedam maraka. Slama je 1,5 KM. Kupaca ima i dobro ide prodaja – rekla nam je Sanja.

Na kraju je važno napomenuti i to da badnjake ne treba odlagati u kontejnere, kako se to moglo vidjeti ranije. Običaj je da se nalože nakon Malog Božića, a oni koji žive u stanovima badnjake mogu odnijeti do crkve.

Mira Kostović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA