Crna Gora kao Crvena Hrvatska?

1469

Probna verzija Vikipedije za Crnu Goru mogla bi da napravi veliku pometnju na ovim prostorima! Naime prema autorima, Crnogorci na svemu, pa i na jeziku, trebaju da budu zahvalni Hrvatima, dok su Srbi postavljeni u negativan kontekst.

Nekoliko tekstova iz probne verzije Vikipedije za Crnu Goru, iako zbunjuje i najokorjelije “đetiće”, dobiće zeleno svjetlo tek kada na “zidu” bude dovoljno članaka koji zaslužuju da iz “inkubatora” budu premešteni na zvanični sajt.

Prva postavljena odrednica je o crnogorskom jeziku za koji se navodi da je sastavni dio štokavskog jezičkog sistema i da “u etnolingvističkom smislu ima duboke crvenohrvatske korijene”. Precizira se da crnogorskim službenim jezikom govore i Crnogorci u iseljeništvu pogotovo u Peroju (Hrvatska), u Skadru i Vraki (Albanija), te u Lovćencu i Feketiću (Vojvodina).

Izgovor je, tvrdi se nadalje, ijekavski “prije hrvatski nego srpski”, uz napomenu da se ne koristi srpsko ćirilično pismo, već se piše na latinici. Autori navode i to da je srpski nastao krađom hrvatske literature, a u Crnu Goru je uvezen 1918, ali i ranije od strane “posrbljene dinastije Petrović Njegoš” čiji su pripadnici bili “izvanjci”, jer je njihovo pravo porijeklo iz BiH, a ovdje su vladali na štetu naroda… Sastavljači ovih tekstova zaključuju i to da bi Crna Gora trebalo da bude konačno slobodna – Crvena Hrvatska!

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA