Ceca (ni)je stigla helikopterom u Banjaluku?

2615

Bura, oko načina dolaska Svetlane Cece Ražnatović na nastup u Banjaluku, i dalje drma Srpsku. Priču o dolasku pjevačice državnim helikopterom pokrenuo je poslanički klub PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Uslijedili su brojni komentari i saopštenja, a oglasila se i sama Ražnatovićeva.

Javnost već drugi dan bruji o tome, te se traže odgovori na pitanja da li je pjevačica na koncert doputovala o trošku građana, te, ukoliko je to tačno, po čijem nalogu joj je odobren prevoz helikopterom Helikopterskog servisa RS-a.

Helikopterski servis RS

Helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske nisu imali nijedan registrovan prekogranični let 31. decembra 2017. godine, te s toga nisu tačne tvrdnje koje su se pojavile u javnosti da je helikopterom ovog servisa iz Srbije u Srpsku doputovala pjevačica Svetlana Ražnatović.

– Snimak koji je izazvao ove tvrdnje, a koji je Ražnatovićeva emitovala na društevim mrežama, napravljen je iznad Banjaluke. Let je realizovan u okviru trenažnog leta posade Helikopterskog servisa na području Banjaluke i jedini je koji je posada imala taj i naredni dan, 1. januara 2018. godine – saopšteno je iz Helikopterskog servisa Srpske.

U saopštenju se navodi da je let realizovan u znak zahvalnosti Ražnatovićevoj za humani gest koji je najavila, a riječ je o njenoj odluci da dio prihoda od novogodišnjeg koncerta u Banjaluci uplati u humanitrane svrhe.

– Svi letovi helikoptera Helikopterskog servisa Republike Srpske registrovani su u Kontroli letova i te informacije dostupne su svima. Upravo zbog lake provjerljivosti i dostupnosti podataka o letovima Helikopterskog servisa, tvrdnje da su 31. decembra 2017. naši helikopteri korišteni po nalogu predsjednika Republike Srpske smatramo zlonamjernim – naglašava se u saopštenju iz Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Ceca: Autom sam došla u Banjaluku

Nakon silne bure koja se digla u Srpskoj oglasila se i sama pjevačica. Uvjerava da je samo uživala u panorami Banjaluke. Iz Beograda je došla, tvrdi, u sopstvenoj režiji.

– Ja imam ličnu potrebu da odmah demantujem takvu neistinu zato što sam ja svojim novcem došla u Banjaluku automobilom Q7. I pošto sam dala dio sredstava u humanitarne svrhe za RS, moj veliki prijatelj, dugogodišnji prijatelj, Boban Kusturić je ponudio da nam napravi panoramu iznad Banjaluke – rekla je Svetlana Ceca Ražnatović.

PDP traži odgovore

U PDP-u smatraju da je Helikopterski servis Republike Srpske današnjim saopštenjem potvrdio da je pjevačica Svetlana Ražnatović “dovezena helikopterom Srpske” na nastup u Banjaluci, te i dalje traže hitan odgovor Vlade Republike Srpske u vezi sa ovim letom.

Klub poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske i dalje insistira da isključivo od Vlade Republike Srpske dobije odgovor po čijem nalogu je odobren ovaj let, koliko je koštao i kako će trošenje novca biti opravdano, navodi se u saopštenju PDP-a.

Iz ove stranke poručuju da PDP ne zanima da li je pjevačica na novogodišnji nastup “u noćni klub blizak ljudima predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku” stigla iz Beograda, sa Kipra, iz Sremske Rače ili sa Pavlovića ćuprije, već šta je uopšte radila u helikopteru Srpske.

– Ako je to zahvalnost za navodnu humanitarnu aktivnost, postavljamo pitanje: Hoće li se helikopterom provozati i svi pjevači koji su prije nekoliko noći nastupali u humanitarnoj akciji u Banjaluci, kao i 89 000 dobrih ljudi koji su pozvali humanitarni telefonski broj – saopšteno je iz PDP-a.

SDS osuđuje zloupotrebu vozila

Srpska demokratska stranka saopštila je da najoštrije osuđuje, kako kažu, “zloupotrebu vozila Helikopterskog servisa od strane Vlade Republike Srpske”.

– O dolasku Cece Ražnatović na nastup u privatnom ugostiteljskom objektuu Banjaluci, helikopterom plaćenim novcem građana Republike Srpske, svjedoče fotografije i snimci na Facebook i Instagram profilima srpske pjevačice. Podsjećamo da se u avgustu mjesecu 2017. godine Vlada Republike Srpske zadužila 9,4 miliona KM za kupovinu novog helikoptera. Kreditno zaduženje za novo vozilo Helikopterskog servisa platiće građani Republike Srpske. Pitamo Vladu Republike Srpske da li građani treba da plaćaju privatna putovanja pojedinaca iz svojih već odavno praznih džepova? Krajnje je neprimjereno i nezakonito korištenje javnih resursa Republike Srpske za privatne potrebe, a sve po nalogu Milorada Dodika koji je još jednom pokazao svu svoju bahatost i težnju da imovinu Republike Srpske tretira kao svoj privatni posjed – kažu u SDS.

Iz ove stranke su poručili Miloradu Dodiku “da može kako hoće ali ne može do kad hoće i da 2018. godine promjene dolaze, a sa njima i preispitivanje višegodišnje bahatosti njega i njegove kriminalne družine”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA