Video nadzor “Za bezbjednije Istočno Sarajevo”? (VIDEO)

745

Postavljanje video nadzora na sve važnije raskrsnice, ulaze i izlaze iz grada, biće jedan od važnijih projekata u Istočnom Sarajevu ove godine. Projekat Policijske uprave zajednički će finansirati Grad i udružene opštine.

Projekat “Za bezbjednije Istočno Sarajevo” podrazumijeva postavljanje savremenih kamera na svim važnim mjestima u gradu. Biće postavljene na prometnim raskrsnicama, ulazima i izlazima iz grada, te na mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi. Pripremu za projekat uradili su pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo.

– Što se tiče same realizacije, do nas nije. Mi smo nosioci tog projekta, mi ćemo i postavljati kamere samo nam trebaju materijalna sredstva – rekao nam je Srpko Kosorić, načelnik PU Istočno Sarajevo.

Kamere će bilježiti sva dešavanja na ulicama Istočnog Sarajeva, što će biti od velike pomoći policiji. Zabilježeni događaji biće od velike pomoći pri dokazivanje eventualnih krivičnih djela. Ipak, na pokrivanje kamerama sačekaćemo još nekoliko mjeseci. Sa postavljenjem bi se moglo početi na proljeće.

Projekat je jedan od važnijih za gradsku i opštinske uprave u ovoj godini. U gradskom budžetu je planirano 200 hiljada maraka za ovu namjenu, što je polovina potrebnog iznosa. Ostatak će finansirati opštine.

– Opštine u sastavu grada nisu mogle same da finansiraju, svaka na svojoj teritoriji, sistem kvalitetnog video nadzora. Grad je, na inicijativu Policijske uprave, preuzeo inicijativu vođenja projekta. Pomoći ćemo svaku od opština da se instalira sistem koji će na savremen način posmatrati bezbjednost saobraćaja i lica – dodao je Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Kako će Grad dati polovinu sredstava, na opštinama je da obezbijede ostatak. Tako će, recimo Palama trebati još 60-ak hiljada maraka, Sokocu 40, Istočnom Novom Sarajevu oko 50 hiljada. Na inicijativu rukovodstva Istočnog Novog Sarajeva, opštine Trnovo i Istočni Stari Grad oslobođene su plaćanja svog dijela. Iznos će se podijeliti na Grad i ostale opštine.

Mira Kostović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA