Doboj: Novo zaduženje “teško” šest miliona KM! (VIDEO)

926

Dobojski lokalni parlament donio je odluku o novom dugoročnom kreditnom zaduženju grada u iznosu od šest miliona maraka.

Dio kredita biće utrošen u zaštitu grada od poplava, a istim sredstvima finansiraće se i izgradnja vrelovoda, ali i rekonstrukcija ulica, tvrdi vlast.

Za eksproprijaciju zemljišta za izradu kolektora oborinskih voda na području Usore, te za izgradnju pumpne stanice predviđeno je 1 750 000 maraka . Isti iznos potreban je i za zemljište oko korita rijeke Bosne.

– Milion maraka je predviđeno za vrelovod kako bi se naselje Usora i ovo naselje kod Srednjoškolskog centra, napojilo toplotnom energijom. 500 000 maraka za kanalizaciju – rekao nam je Nebojša Marić, zamjenik gradonačelnika.

– Što se tiče kreditnog zaduženja, sve stavke su po meni opravdane. Pogotovo se radujem izgranji vrelovoda, jer uvijek se sjetim građana Banjaluke koji imaju probleme po pitanju grijanja i danas dan – dorao je Slobodan Vasiljević, odbornik PDP – a.

Odbornici opozicije, podržavaju projekte, ali ne podržavaju kredit. Sa ovim kreditnim zaduženjem građani Doboja su zaduženi 58 miliona maraka, tvrde socijalisti. Vlast naglašava, da im računica nije tačna, ali i ne otkrivaju kolika su ukupna dugovanja Grada.

– Nismo protiv projekata, ali jesmo protiv kreditnog zaduženja, jer smatramo da se u okviru budžeta koji ste ovdje ovako raspodijelili, koji nije ni razvojni, a nije ni socijalni, nego je rasipnički, trebalo obezbijediti sredstva za projekte. I bazirano na prethodnim iskustvima, kako ste trošili kredite, a što vam je konstatovano i u jednom od revizorskih izvještaja – smatra Srđan Todorović, odbornik SP.

Projekte koji će se realizovati sredstvima iz kredita, podržava i SNSD, ali i oni nisu zadovoljni, što se isti finansiraju kreditnim sredstvima. Iako je odbornik SNSD-a Zoran Blagojević na početku diskusije iznio stav da će po ovom pitanju socijal demokrate biti uzdržane, na kraju su se ipak predomislili, pa su glasali protiv. Razlog tome je kažu, izjava NDP-ovog odbornika.

– Vidite da ima odbornika sličnih meni, podržavate sve, a nećete glasati, a ja opet ne podržavam, ali glasaću. Uvijek je onaj ko daje kredite u riziku većem, nego onaj ko uzima, pogotovo grad je tu uvijek u prednosti, ne bi li prevarili nekad i banku, nikad se ne zna – naglasio je Sretko Đurković, odbornik NDP – a.

Kreditnim sredstvima finansiraće se i rekonstrukcija i asfaltiranje ulica koje su oštećene u poplavi 2014. godine. Obnova će se raditi u ulici Cara Dušana, Kralja Tvrtka, a u novm ruhu zasijaće i Vidovdanska ulica.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA