Rekordni minusi okovali Ameriku!

573

Talas izuzetno hladnog vremena koji je pogodio veliki dio SAD, obarajući rekorde niskih temperatura, nastavio se i u prvim novogodišnjim danima.

Veoma hladno vrijeme zahvatilo je ogromnu oblast od Teksasa, na jugu, do Kanade, na sjeveru, i od Montane, na sjeverozapadu, do Nove Engleske, na sjeveroistoku.

Otvorena su skloništa u mnogim dijelovima SAD, ali su niske temperature dovele do smrti najmanje osam ljudi.

U Čikagu je bilo previše hladno i za one dovoljno hrabre da Novu godinu obilježe skakanjem u jezero Mičigen, iznad kojeg je rano jutros bila gusta magla. Organizatori su odustali od te godišnje egzibicije navodeći da bi skakanje bilo previše opasno zbog temperatura u minusu.

1514835989

Ekstremne temperature su pogodile savezne države Kanzas, Misuri i Nebrasku, kao i Ajovu, Minesotu i Južnu i Sjevernu Dakotu.

U gradu Omaha, u Nebraski, temperatura je sinoć iznosila minus 26 stepeni Celzijusa, čime je oboren rekord iz 1884. godine. Zbog toga je odložen 18. novogodišnji vatromet na kojem se obično okupi oko 30 000 ljudi.

U Južnoj Dakoti izmjerena je temperatura od minus 32 stepena, čime je oboren rekord postavljen prije 99 godina.

Zvaničnici grada Demojna, u Ajovi, zatvorili su klizalište na otvorenom koje neće raditi dok temperature ne budu u plusu. U Demojnu je rano jutros bilo minus 29 stepeni Celzijusa, a zbog vjetra je subjektivni osjećaj bio minus 35 stepeni.

WireAP_34e722696cde4eb7a0df9052bb38054d_12x5_992

U jutarnjim časovima temperature u Indijanapolisu bile su minus 12 stepeni, čime je oboren rekord iz 1887. godine. Škole i fakulteti ostaće zatvoreni i poslije novogodišnjih praznika zbog hladnog vremena.

Na jugu i jugoistoku SAD probleme prave zaleđene vodovodne cijevi i ispražnjeni akumulatori vozila.

U državi Viskonsin su nađena tijela dva muškarca, starosti 50 i 34 godine, sa znacima smrzavanja. Policija vjeruje da je hladno vrijeme dovelo i do smrti čovjeka u Severnoj Dakoti, nađenog kraj rijeke. Policija je pronašla i tijelo 27-godišnje žene na obali jezera Vinebejgo, kao i u Sent Luisu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA