Traži ocjenu ustavnosti Pravilnika o koncesionim naknadama

645

Narodni poslanik Adam Šukalo podnio je danas Ustavnom sudu RS inicijativu za ocjenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o visini koncesionih naknada jer je, kako tvrdi, u suprotnosti sa Zakonom o koncesijama.

Šukalo je rekao da je dopunom ovog pravilnika omogućeno da koncesionar Termoelektrana “Stanari” ne plaća posebnu koncesionu naknadu za eksploataciju uglja koji služi za proizvodnju električne energije.

On je naveo da je time na godišnjem nivou pričinjena višemilionska šteta Srpskoj i opštini Stanari jer dnevno iskoriste 6 000 tona uglja.

Šukalo je dodao da je na njegovo poslaničko pitanje ministar finansija RS Zoran Tegeltija odgovorio da ovaj pravilnik nije dostavljen Ministarstvu finansija.

– U ovom istraživačkom poduhvatu, normativnom, uspio sam da utvrdim frapantnu činjenicu – da sva zavisna preduzeća u sistemu elektroprivrede Republike Srpske na koja bi ovaj pravilnik trebalo da se odnosi, ali se ne odnosi jer nemaju potpisane koncesione ugovore, uopšte ne plaćaju koncesiju u budžet Srpske i opština – rekao je Šukalo novinarima ispred zgrade Ustavnog suda u Banjaluci.

On je zaključio da to znači da građani i privreda Srpske plaćaju račune za električnu energiju, a termoelektrane i hidroelektrane služe samo za “namještanje tendera, izvlačenje novca iz javnih preduzeća, za političke stranke i partijska zapošljavanja i ne vraćaju u budžet Srpske i opština ni jednu KM”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA