Suze i aplauzi: Mileni Dravić uručen “Dobričin prsten”

1488

Uz dugi, gromoglasan aplauz i poneku suzu, divi srpskog glumišta Mileni Dravić danas je u Zvezdara teatru uručena nagrada za životno djelo “Dobričin prsten”.

U prisustvu velikog broja prijatelja, kolega, poštovalaca, najveća srpska i jugoslovenska glumica zahvalila je svojoj publici, prijateljima, svom Zvezdara teatru, kome “pripada i srcem i dušom”, Miri Trailović “koja ju je uvela u pozorišni život”, Centru za kulturu Tivat koji joj je “omogućio da odigra jednu od svojih najboljih uloga u “Bokeljskom de-molu”, Beogradskom dramskom za gostovanje u predstavi “Harold i Mod”, svim televizijskim i filmskim produkcijama širom zemlje kojih više nema…

– Lijepo je stajati na sceni Zvezdara teatra sa prstenom velikana i legende srpskog glumišta Dobrice Milutinovića, na sceni na kojoj već dvije godine nisam nastupala. U cio ovaj prostor, na sceni, gledalištu, u garderobama, čak i u zidovima pozorišta utisnute su velike emocije, strepnje, treme, nadahnuća, radosti igranja, a pod budnim okom Bate, Ruže, Bore, Pere, moga Dragana, Đuze – rekla je Milena Dravić.

milena

Dirnuta dugim aplauzom, uzvicima “Bravo”, “Volimo te”, koji su odzvanjali u punoj sali Zvezdara teatra, Milena Dravić je rekla da je ovo “veliki i značajan trenutak za njen život”.

– Ovo valjda produžava život. Toliko ste mi sreće priredili – dodala je priznata glumica, koja je tokom skoro 50 godina ostvarila blizu 200 uloga u pozorištu, filmu i na televiziji, ključna protagonistkinja u najuzbudljivijem periodu kinematografije ovog prostora, koja je obilježila istoriju srpskog glumišta druge polovine 20. vijeka i prve decenije 21. vijeka.

Svečanost na sceni “Danilo Bata Stojković” otvorio je reditelj Dejan Mijač istakavši da danas “slavimo praznik koji se zove Milena” i da nema druge Milene do Milene Dravić, primijetivši da je “Milena pojam koji nosi svjetlo”.

Glumica Jelena Đokić se prisetila sta joj je majka, pokušavajući da joj olakša dolazak u Beograd, rekla.

– Zamisli šetaš Knez Mihailovom ulicom i sretneš Milenu Dravić – otkrila je.

– Zbog nje je Beograd bio ljepši, Srbija dio svijeta, glamur je bio i u kamionu – rekla je Jelena Đokić, zahvalivši svojoj “zvijezdi vodilji, jer joj je standarde postavila vrlo visoko”.

Dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović osvrnuo se na briljantnu karijeru zahvaljujući kojoj je Milena Dravić “postala i ostala najveća filmska diva ovih prostora i utemeljela jugoslovenski i srpski film”.

Reditelj Jagoš Marković zapitao je kako neko može biti u svim medijima i žanrovima vrhunski, kako neko može trajati u tom vrhu toliko dugo i uz sve to biti toliko častan čovjek, biti diva toliko dugo, a na Balkanu, ostati neuprljana našim vječno teškim okolnostima, kako biti toliko skromna, a i te kako zvijezda, kako se vodi tolika karijera sa tolikom dječjom čistotom, kako se čuva radost igre i življenja toliko dugo.

milena-dravic

– Kako to mi nismo čestito ni stigli na studentske demonstracije devedesetih, a njen i Draganov telegram se već čitao kao podrška studentima? Kako se biva toliko dugo i vrhunski glumac i zvijezda i dobar i čestit čovjek? Kako se do kraja biva tako svjetski i toliko naš? Kako se živi sa nagradom iz Kana u nevelikom stanu na Čuburi, bez menadžera, pi-ara i šofera? Kako se biva eks Ju legenda, a čuva se i sačuva privatnost i porodični život? Kako si veličina u svim režimima, a uvijek sam i apsolutno svoj? To ostaje tajna, ali to je podvig – rekao je Marković.

Glumica Branka Petrić se prisjetila kada je publika frenetično aplaudirala na Milenino izvođenje “Show must go on” u predstavi “Lari Tompson i tragedija jedne mladosti”, kada je u Hrvatsku na gostovanje pošla sa pet kofera pa su organizatori morali da pošalju dodatno vozilo, ali i kada joj je bila potrebna pomoć u Zagrebu da odnese u hotel svo cvijeće koje je dobijala na ulici.

Stevan_Kragujevic,_Milena_Dravic_1

Reditelj Stefan Arsenijević je ispričao kako se osmjelio da za “malu, ali značajnu ulogu u svom studentskom filmu” angažuje najveću zvijezdu i kako je ostao zatečen kada je kroz objektiv loše kamere na minus 14 stepeni ugledao Milenine oči, koje predstavljaju “istinski filmski doživljaj”.

Reditelj Zdravko Šotra kao jednu od najljepših stvari u svojoj karijeri navodi saradnju sa Milenom Dravić i sa ponosom ističe da je on “sastavio Milenu i Dragana obraz uz obraz”, prisjetivši se snimanja tog popularnog šou-programa.

milena-dragan-ljubav (1)

– Milena je glumica koja je prešla granice Jugoslavije i gdje god se pojavila stvarala je glamur i ovaj dan je obilježen glamurom, a nagrada njenom plemenitošću – rekla je glumica Seka Sablić, dok je direktor Zvezdara teatra, dramski pisac Dušan Kovačević, rekao da je današnja svečanost najvažniji događaj u istoriji tog pozorišta.

Glumac Rade Šerbedžija je rekao da je Milena njegova drugarica, najdraža glumica i ljubav.

– Kada kažem ljubav to je onako kako se ljubi more i nebo i sve ono što je iznad tebe i izvan tebe, a opet tako duboko. Milena je smisao ovog našeg umjetničkog traženja istine i neko ko je najviše poletio u nepoznato i apstraktno od svih nas. Kada se budu tamo negdje slagale knjige o svima nama koji smo se bavili filmskom umjetnošću, njena će stajati na prvoj stepenici našeg vrtoglavog uspinjanja, tik uz Marlon Branda – rekao je Šerbedžija uz gromoglasan aplauz okupljenih.

936full-milena-dravic

Milena Dravić je, kako je primijetio, “film sam”.

– Njene božanstvene plave oči snimaju svijet oko sebe. Spremna, odlučna i hrabra uvijek na strani slabih i nemoćnih, protiv nepravde i gluposti, protiv vlasti. Kao prava heroina uvijek je znala stati na stranu svog naroda, a njen narod je sav narod ove planete, jer je ona dobrota sama – naglasio je Šerbedžija, nazvavši je “djevojkom malom, pjesmom grada Beograda.”

Šerbedžija joj je, u pratnji Vasil Hadžimanov trija, otpjevao “Kneginjice moja sa carskoga druma”, “Devojka iz moga kraja”, “Devojko mala”, a predsjednik Udruženja dramskih umjetnika Srbije glumac Vojislav Brajović, koji je Milenu Dravić nazvao “čarobnicom naše scene”, pročitao “Traktat o Mileni” Dušana Makavejeva.

Na bogat opus Dravićeve podsjetio je i “Mali film o velikoj Mileni” Miloša Radovića sa insertima iz filmova i predstava u kojima je ostvarila nezaboravne uloge.

Milena Dravić kao 30. dobitnik “Dobričinog prstena” primila je to priznanje u godini jubileja – 80 godina od kako je 1937. ondašnje Udruženje glumaca darivalo Dobricu Milutinovića jedinstvenim prstenom povodom četrdesetogodišnjice njegovog umjetničkog rada.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA