Šukalo prozvao Đokića, ministarstvo odmah odgovorilo

1608
Adam Šukalo

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Adam Šukalo koji djeluje u okviru Kluba poslanika PDP-a organizovao je danas konferenciju za novinare o toku istrage protiv ministra industrije, energetike i rudarstva Srpske Petra Đokića u vezi sa nezakonitostima u oblasti koncesija.

Narodni poslanik Adam Šukalo najavio je podnošenje inicijative Ustavnom sudu Republike Srpske, za ocjenu ustavnosti Pravilnika o visini koncesione naknade u oblasti elektroenergetike, energenata, rudarstva i geologije.

Šukalo je rekao da je dao izjavu u MUP-u RS povodom te istrage, a sve zbog Pravilnika o visini koncesionih naknada.

On tvrdi da je dvjema izmjenama pomenutog pravilnika, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić sebi dozvolio da usvoji pravilnik koji reguliše pravnu materiju.

– Prvom izmjenom u januaru prošle godine omogućeno je privilegovanom koncesionaru, Termoelektrani Stanari da ne plaća posebnu koncesionu naknadu za eksploataciju uglja koji služi za proizvodnju električne energije – rekao je Šukalo.

Prema njegovim riječima, drugom izmjenom u junu prošle godine, koncesiona naknada koja treba da se plati na proizvedenu električnu energiju od 3,6 odsto smanjena je na 0,5 odsto.

– Ova druga izmjena nije nezakonita, ali je na štetu opštine Stanari i Republike Srpske, dok je izmjena iz januara protivzakonita i protivustavna. Ovim izmjenama Republika Srpska godišnje gubi minimalno 10 miliona KM – naglasio je Šukalo.

On tvrdi i da je čuo priče kako je Đokić zbog izmjene pravilnika sklopio dil za koji će dobiti nekretninu u “Beogradu na vodi”.

Dodao je da je o ovom pitanju juče dao izjavu Upravi za borbu protiv organizovanog i teškog oblika kriminaliteta Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Ubrzo se nakon optužbi, oglasilo se i resorno ministarstvo. Saopštilo je da su navodi narodnog poslanika Adama Šukala o gubicima budžeta Republike Srpske od 10 miliona KM po osnovu izmjena Pravilnika o visinama koncesionih naknada paušalni i neutemeljeni.

– Ministarstvo je u skladu sa Zakonom o koncesijama i uz dobijena pozitivna mišljenja nadležnih organa i saglasnost Vlade izmijenilo Pravilnik o visini koncesionih naknada, s ciljem stvaranja povoljnijih pretpostavki za istovremeno plaćanje naknada po oba propisa od strane svih proizvođača električne energije – navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva poručuju da su neutemeljeni i navodi da će biti oštećen budžet opštine Stanari, koja na godišnjem nivou na ime naknade za korišćenje prirodnih resursa po Zakonu o naknadama od Rudnika i Termoleketrane “Stanari” dobija više od sedam miliona KM.

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA