Šta je Putin poručio svjetskim liderima povodom praznika?

583

Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je čestitke brojnim svjetskim liderima povodom novogodišnjih i božićnih praznika.

U čestitki Trampu, Putin je ocijenio da je dijalog između Rusije i SAD neophodan kako bi se pronašli odgovori na globalne izazove.

On je istakao da je veoma važno da temelj razvoja odnosa Moskve i Vašingtona bude princip ravnopravnosti i uzajamnog poštovanja.

– To bi doprinijelo da se izgradi dugoročna pragmatična saradnja – rekao je Putin.

U čestitki Erdoganu, Putin je ocijenio da je u bilateralnim odnosima između Turske i Rusije napravljen ogroman pomak ka bilateralnoj saradnji.

– Tjesnija saradnja omogućila je da se obezbijedi siguran temelj za dalju borbu protiv terorizma na Bliskom istoku, kao i da se pokrene politički proces u Siriji – naveo je.

U poruci Abeu, Putin je podsetio japanskog premijera da ga očekuje u maju u Rusiji.

Asadu je u čestitki poručio da će Rusija nastaviti da pruža podršku Siriji kada je riječ o zaštiti nacionalnog suvereniteta te zemlje, ali i u realizaciji političkog procesa kako bi se okončao konflikt.

Putin je, čestitajući papi Franji, izrazio nadu da će u budućnosti biti nastavljen međucivilizacijski i međureligijski dijalog.

Ruski predsjednik je novogodišnje i božićne praznike čestitao i njemačkoj kancelarki Angeli Merkel, kojoj je poručio da je Rusija spremna da nastavi dijalog sa Njemačkom.

Francuskom lideru Emanuelu Makronu poručio je da ga očekuje u posjeti Rusiji, kao i da je nedavni njihov susret u Versaju bila dobra prilika da razgovaraju o bilateralnim odnosima, ali i o ključnim međunarodnim problemima.

U poruci južnokorejskom predsjedniku Mun Džae Inu izrazio je nadu da će bilateralni odnosi omogućiti da se na Korejskom poluostrvu uspostavi trajni mir.

Lideru Kine Si Đinpingu je potvrdio spremnost da se nastavi rad kako bi se ojačala strateška saradnja Rusije i Kine.

Premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu je poručio da računa na nastavak rada kako bi se osigurala bezbjednost na Bliskom istoku.

Kraljici Velike Britanije Elizabeti II i premijerki Terezi Mej takođe je čestitao novogodišnje i božićne praznike istakavši da bi razvoj saradnje sa tom zemljom odgovarao interesima oba naroda, koji vuku korijenje od davnina.

Novu godinu Putin je čestitao i predsjedniku Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đaniju Infantinou kome je izrazio uvjerenje da će se efikasna saradnja kada je riječ o pripremi Svjetskog prvenstva u fudbalu 2018. godine nastaviti.

Nešto ranije je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin uručio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću novogodišnje i božićno pismo-čestitku Vladimira Putina, u kome je ruski predsjednik istakao da računa na dalje unapređenje bilateralne saradnje u interesu regionalne stabilnosti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA