Radojičić poručio Tegeltiji: Sa 14. sprata Vlade ne vide se banjalučki vrtići!

1330
Igor Radojičić

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić danas je oštro kritikovao Ministarstvo finansija zbog njihovog protivljenja za izdvajanjem novca za izgradnju novih vrtića.

Ministarstvu finansija nije se svidjela ideja gradske vlasti da dodatnih 750 000 KM iz budžeta bude namjenjeno za izgradnju novih vrtića i zapošljavanje dodatnih vaspitačica, na šta je gradonačelnik Banjaluke oštro reagovao.

– Sa 14. sprata u Vladi ne vide se naši vrtići. Oni udaraju štambilje i samo gledaju u papire, ne gledajući zašto će taj novac biti potrošen – kazao je Radojičić tokom današnje rasprave o prijedlogu gradskog budžeta, kojim je, između ostalog, predviđeno da se za Centar za predškolsko obrazovanje izdvoji 750 000 KM više u odnosu na ovogodišnji budžet.

On je obavijestio odbornike da se Ministarstvo finansija ovih dana usprotivilo namjeri gradskih vlasti da u idućoj godini grade novi vrtići i zaposle nove vaspitači, bez obzira na to što su i sami republički organi, kako je naglasio, konstatovali da su grupe u vrtićima pretrpane i da nemaju dovoljan broj radnika.

– S jedne strane, imamo situaciju u kojoj republička inspekcija ulazi u vrtiće povodom incidenta u kojem je jedno dijete izgriženo i konstatuje da se to dešava zbog nedostatka vaspitača, a da se, druge strane, Ministastvo finansija, dakle takođe institucija na republičkom nivou, protivi našoj namjeri da otvaramo nove vrtiće i zaposlimo vaspitače – kazao je Radojičić.

On je istakao da se planirano povećanje rashoda za plate odnose gotovo isključivo na zapošljavanja u vrtićima, dok se zaposlenim u Gradskoj upravi, kako je naveo, plate neće povećati ni za jednu marku.

U obrazloženju predloženog budžeta, Radojičić je naveo da je budžet predložen u iznosi od 134.091.000 KM i da će u idućoj godini uslijediti brojni infrastrukturni i razvojni projekti. Kao najznačajanije, naveo je završetak Toplane, izgradnju Zelenog mosta, te više kružnih tokova i važnih saobraćajnica, poput završetka Istočnog tranzira te puteva prema Priječianima i Motikama.

Reagujući na primjedbe opozicionih odbornika, koji su kritikovali vlasti zbog povećanih izdvajanja za sport od 250 000 KM, Radojičić je naglasio da će taj novac, koji je inciran sticanjem priznanja Evropskog grada sporta, biti iskorišten isključivo za razvoj sporta u osnovnim školama, odnosno da djeca dobiju besplatne škole sporta umjesto da ih plaćaju njihovi roditelji.

Istovremeno, Radojičić je istako da će planirana budžetska rezerva od 1,5 miliona KM biti isključivo trošena za reagovanje u nepredviđenim situacijama, kao što je bio slučaj sa saniranjem posljedica nedavnog olujnog nevremena.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA