Rad Predsjedništva opterećuje odnos Bošnjaka i Hrvata

522

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je Predsjedništvo BiH tokom ove godine moglo i moralo više uraditi, dodajući da je u 2018. godini potrebno više vremena posvetiti temama o budućnosti.

– Činjenica je da je moglo i više i bolje. Rad Predsjedništva tokom ove godine bio je opterećen brojnim apsolutno bespotrebnim potezima. Prvenstveno mislim na osporavanje Dana Republike Srpske, 9. januara, kao i na vaninstitucionalno djelovanje tokom neuspjelog pokušaja revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu. Sve to zajedno proizvelo je duboko nepovjerenje u odnosima unutar Predsjedništva BiH. A sada, na kraju godine, očigledno je da imamo novu vrstu opterećenja. Ovog puta zbog odnosa Bošnjaka i Hrvata u vezi s političkim stanjem u FBiH – rekao je Ivanić.

Na pitanje kakva su mu očekivanja u 2018. godini što se tiče generalno političkih dešavanja, Ivanić je odgovorio da bi volio da je optimističan, ali se plaši da to ipak ne može biti.

– Ako nismo uspjeli iskoristiti šanse u 2017. godini, onda je to još teže očekivati od izborne godine. Stvar koja će sigurno opteretiti i 2018. godinu su, već sam spomenuo, odnosi Bošnjaka i Hrvata. Očigledno je da se radi o dubokim koncepcijskim razlikama i neslaganjima u vezi s političkim pitanjima unutar FBiH. Ipak, iskreno se nadam da ćemo uspjeti odgovoriti na pitanja iz Upitnika Evropske komisije. I da će stanje nakon oktobarskih izbora biti bolje nego što je to danas – objašnjava Ivanić.

Građanima BiH je u novoj godini poželio zdravlje, te ličnu i porodičnu sreću uz želju da 2018. bude bolja od prethodne.

– Takođe, potrebno je da svi zajedno pokažemo više tolerancije, strpljenja i međusobnog razumijevanja. Budući da se radi o izbornoj godini, očekujem da ljudi u BiH biraju one političare koji će, umjesto na stvaranju političkih tenzija, raditi na poboljšanju životnog standarda i vraćanju na teme koje se tiču budućnosti, a ne prošlosti – izjavio je Ivanić.

Zaključio je kako su u 2017. godini vlasti ne samo mogle, već i morale uraditi puno više, a da je najgore od svega to što smo vrijeme izgubili u sukobima o temama koje niti su problem, niti su smjele to postati.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA