Proizvodi čvarke i zarađuje milione!

2670

Nik Koleman, 35-godišnjak iz Eseksa u Velikoj Britaniji pokrenuo je posao proizvodnje čvaraka za 500 funti, a tri godine kasnije zarađuje milione od toga.

Nik se 2014. godine kladio s prijateljem da će uspjeti pokrenuti posao sa samo 500 funti. Kao veliki ljubitelj mesa i mesnih proizvoda, Nick je došao na ideju da pokrene firmu “Snaffling Pig” koja se bavi – proizvodnjom čvaraka.

Tri godine kasnije, Nik ima pravo malo poslovno carstvo i godišnju zaradu od oko 4 miliona evra.

– Opklada mi je omogućila da provjerim mogu li pokrenuti novi posao s veoma ograničenim kapitalom – ispričao je Nick koji ima još jednu kompaniju s medicinskom opremom, za The Sun.

Nik (lijevo) sa prijateljem
Nik (lijevo) sa prijateljem

Usresrijedio se na, kako kaže, dvije ljubavi svog života – pabove i čvarke.

– Umjesto da se brinem o tome kako zaraditi novac, bazirao sam se na ono što sam zaista volio raditi i na ono oko čega sam bio strastven – kaže Nick.

Čvarci u primamljivoj ambalaži još više “mame”

Fokusirao se na okus i ambalažu, te uskoro čvarke koji se mogu pronaći u brojnim britanskim pabovima kao grickalice, pretvorio u pravu gurmansku delikatesu koja se počela prodavati u popularnom britanskom lancu trgovina “Džon Luis”. Njegova kompanija “Snaffling Pig” pri proizvodnji koristi samo najbolje dijelove svinjetine da bi konačni proizvod bio što kvalitetniji.

Koleman se posebno potrudio i oko amabalaže, kako bi konačni proizvod bio što primamljiviji kupcima pa čvarke prodaje i u posebno dizajniranim teglama.

– Čvarke kuvamo dva puta, što ih čini mekšim, ali i dalje hrskavima- objasnio je Nik.

Prošle godine s poslovnim partnerom Endrju Alenom pojavio se i u TV emisiji Dragons Den, a zahvaljujući tom nastupu osnivač “Munpiga” Nik Dženkins odlučio je investirati 70 hiljada funti u njihov posao. Zauzvrat su mu dali 20 odsto firme, a otad su već uspjeli otkupiti njegov dio.

“Snaffling Pig” trenutno ima 16 zaposlenih koji se bave finansijama, dizajnom, prodajom i distribucijom. Trenutno nude devet različitih okusa čvaraka, a nude i adventski kalendar s čvarcima. Imaju i Pig Night In, paket s dvije vrste čvaraka i nekoliko boca piva.

Iako je trenutno zdrava hrana “in”, njihov posao i dalje cvjeta.

– Trenutno svi traže zdravlje, ali kad postoji trend u zdravlju, postoji i trend u opuštenosti – objašnjava Nik. On uskoro planira firmu proširiti i na međunarodni nivo.

snaffling-pig-702x336

Nedavno su objavili i kuvaricu.

– Najdraži dio posla mi je vidjeti kako tim napreduje i posmatrati kako se stvari razvijaju, bez da ja moram sve pokrenuti. Vidjeti reakciju klijenata na konačni proizvod takođe je poslastica – kaže ovaj ljubitelj čvaraka, kojem je masna poslastica donijela i masnu zaradu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA