Nolan, Spilberg i Ridli Skot u trci za Zlatni globus

570

U Los Anđelesu su objavljene nominacije za nagradu Zlatni globus, filmsku nagradu koja najbolje nagovještava ko bi mogao da dobije čuvenog Oskara naredne godine u februaru.

Mračna bajka Oblik vode meksičkog redatelja Guillerma del Tora osvojio je najviše, sedam nominacija za filmsku nagradu Zlatni globus, uključujući i onu u kategoriji najbolje drame.

Nakon Oblika vode, koji je pobjednik i ovogodišnjeg filmskog festivala u Veneciji, slijedi novi film Stivena Spilberga, političko-novinarski triler The Post sa šest nominacija.

Osim ova dva filma, u kategoriji najbolje drame nominovani su i ratni film Dunkirk Kristofera Nolana, crna komedija Tri plakata izvan grada i romantična komedija Zovi me svojim imenom.

Među nominovanima za najbolje glumce u dramskoj kategoriji su Daniel Day-Lewis, Tom Hanks, Gary Oldman i Denzel Washington. Za najbolje glumice u istoj kategoriji bore se, među ostalima, Jessica Chastain, Frances McDormand i Meryl Streep.

Među nominovanima u glumačkim kategorijama u mjuziklu ili komedijama nalaze se i Steve Carell, James Franco i Hugh Jackman te Judi Dench, Helen Mirren i Emma Stone.

Dobitnici Zlatnih globusa biće objavljeni 7. januara.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA