Nobilo: Postoji osnova za tužbu logoraša BiH protiv Hrvatske

522

Hrvatskoj se može pripisati odgovornost za događaje u logorima u dijelu BiH, nakon presude haškog tribunala u slučaju Prlić i ostali, kaže advokat Ante Nobilo.

Nakon što se juče sastao sa predstavnicima Saveza logoraša BiH u Zagrebu kako bi razmotrili mogućnost tužbe protiv Hrvatske, advokat Ante Nobilo je poručio da se Hrvatskoj može pripisati odgovornost za događaje u logorima u dijelu BiH.

Nobilo je gostujući na N1 tv rekao da je sa predstavnicima logoraša načelno dogovorio da će zajedno krenuti u tom pravcu.

Smatram da se Hrvatskoj može pripisati odgovornost za ono što se događalo u logorima, ali je potrebno prethodno opsežno istraživanje međunarodnog prava i ostalih činjenica – naveo je Nobilo.

Dodao je i da je potrebno pročitati presudu u slučaju Prlić i ostali, koja je, kaže, veoma obimna. Nakon toga će se, kako je najavio, ponovo naći sa predstavnicima logoraša i dogovoriti konkretne korake.

Nobilo se složio da se na osnovu presude ne može podići tužba protiv Hrvatske, ali je dodao da je presudom utvrđeno nešto što je nova činjenica u međunarodnom pravu, a to je da su predsjednik države, ministar obrane i načelnik glavnog stožera učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u ratu koji je bio međunarodni.

Nobilo je dodao kako smatra da se stvorio standard operativne kontrole koje međunarodno pravo traži da bi se zločini u jednoj državi mogli pripisati drugoj državi.

Tu bi činjenicu koristili u tužbama protiv Republike Hrvatske. Osnovno je pitanje može li se ono što se događalo u logorima u BiH pod upravom HVO-a pripisati Republici Hrvatskoj ili ne. Po mom mišljenju – da – rekao je Nobilo.

Da bi država bila odgovorna mora imati operativnu kontrolu nad jedinicama koje su počinile zločine, a pošto je, podsjeća, tadašnji predsjednik Franjo Tuđman bio u udruženom zločinačkom poduhvatu, taj je uslov ostvaren i može se zaključiti da je Hrvatska imala ne samo opštu kontrolu, nego i konkretnu operativnu kontrolu nad postupcima i osnivanju logora.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA