Nenadu Grujičiću jubilarna, 10. nagrada “Sava Mrkalj”

796

Nagrada “Sava Mrkalj” za knjige od izuzetnog značaja za srpsku književnost dodijeljena je Nenadu Grujičiću za antologiju srpske izbjegličke poezije “Prognani Orfeji” i antologiju krjiških ojkača “Pjevaj, ori, prozore otvori”.

Grujičiću je u biblioteci Grada Beograda, u Rimskoj dvorani, svečano priznanje sinoć uručio generalni sekretar Književne zajednice Krajine -Beograd Nikola Korica. Obrazloženje za dodjelu jubilarne, desete nagrade pročitao je predsjednik žirija Dušan Đaković.

– Nagrađene antologije bave se prije svega poezijom i kulturom Srba Krajišnika. Obje ove antologije našle su se u sudbinskom krugu motiva vezanih za vijekovnu Vojnu krajinu, ali i za novo vrijeme izbjeglištva i progona na Balkanu – navedeno je u obrazloženju žirija.

Grujičić je pročitao svoju besjedu o Savi Mrkalju, u kojoj je između ostalog istakao da su i život i djelo Save Mrkalja nepojamnog paradoksa i sudbine.

– I život i djelo Save Mrkalja su jedinstveni kaleidoskop iznenađenja i čuda. Toliko svakodnevnog tragizma, s jedne, i umnog trijumfa za vječnost, s druge strane. Kao da se radi o dva udaljena i raznorodna bića, bez šanse da se ikada susretnu u jednoj tački – naveo je Grujičić.

Među dosadašnjim dobitnicima ove ugledne nagrade su i Matija Bećković, Dušan Ivanić, Radomir Smiljanić, Slavica Garonja Radovanac, Mićo Jelić Grnović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA