Montgomeri: Srbija ključna za sprečavanje sukoba

520

Bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri rekao je da će Srbija u narednoj godini imati značajnu ulogu u sprečavanju eskalacije bilo kakvih regionalnih sukoba.

Montgomeri je izjavio da su dijelovi regiona još uvek nestabilni, ali i da spoljne sile pokazuju pojačan interes da utiču na razvoj događaja na Balkanu.

– Važno je da se Srbija izdigne iznad situacije, da ne odgovara ne neizbježne provokacije političkih aktera u drugim zemljama regiona i da nastavi da se zalaže za pomirenje – rekao je Montgomeri.

Po njegovom mišljenju, problemi u regionu se neće riješiti gledanjem unazad, već samo gledanjem unaprijed, ka tome kakav region treba da bude, a to znači „ekonomski snažan, demokratski i u razumnoj mjeri integrisani dio Evrope“.

Opasnost je, kaže, da međunacionalni odnosi ostanu antagonistički i potencijalno nasilni, dok međunarodna zajednica pokušava da riješi situaciju u regionu „stavljajući hanzaplast na duboke rane koje ne zarastaju kao što bi trebalo“.

– Ono što sve nas treba da brine je mogućnost da dođe do iznenadne nasilne provokacije poznatih ili nepoznatih počinilaca, koja bi eskalirala poput ljetnjeg požara i izmakla kontroli – kaže Montgomeri.

Po njegovom mišljenju, ovo će biti vrijeme ispita za rukovodstva svih zemalja, a možda posebno Srbije imajući u vidu njenu veličinu i jedinstvenu poziciju.

– I da napomenem da EU i SAD nesvjesno rade na uništavanju Briselskog dijaloga, stavljajući teret ispunjavanja uslova suštinski na Srbiju, pri čemu ne vrše podjednak pritisak na kosovske Albance – zaključio je on.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA