Marija, misteriozna žena Pabla Eskobara

4982
pablo-escobar-s-wife-maria-victoria-henao

Priča o Mariji Viktoriji Henao, ženi kralja kokaina Pabla Eskobara koja je mnogima i dan danas ostala misterija.

U mafijaškim krugovima žene kriminalaca su uvijek bile predstavljane kao odane i proračunate partnerke koje su uvijek bile tu za svoje supruge kako bi prikrile njihove radnje s one strane zakona.

CIA i  24 godine od Escobarove smrti, traži njegove tajne zalihe, pa je lako zamisliti da je brak s takvim čovjekom zaista bio priča za sebe.

O njegovom životu snimljena je i serija “Narkos” koja predstavlja Eskobarovu suprugu kao odanu partnerku, ali u ovom slučaju potrebno je razlikovati stvarnost od fikcije.

Eskobar je bio sin skromnog farmera i učiteljice, a Marija potiče iz dosta prestižnije porodice. Imala je samo 13 godina kad su se upoznali, a udala se sa 15. Budući da je bila i punih 11 godina mlađa od Pabla, njena familija nije nimalo bila oduševljena cijelom pričom. Pokušali su da ih spriječe da se viđaju, smatrajući ga previše priprostim za Mariju.

Međutim, ona je bila tvrdoglava i buntovna, a njene riječi zašto se udala kasnije je prepričao njihov sin.

2427534

– Zaljubila sam se u njegovu želju da pomaže drugim ljudima i njegovu empatiju za one u nevolji. Nas dvoje smo se vozili u siromašne krajeve i sanjarili o tome kako ćemo tamo graditi škole za siromašne. Od samog početka, on je uvijek bio džentlmen – govorila je Marija.

Može se zaključiti kako ona baš i nije bila upućena u kriminalne planove svog muža.

Iako je za pretpostaviti da su se voljeli, to ne znači da Escobar nije žudio za drugim ženama. I ne samo to, on je navodno imao nebrojene afere, najčešće s mnogo mlađim ženama.

Među ljubavnicama kralja kokaina spominje se novinarka Virhinia Valeho, koja je s njim bila u vezi pet godina, a hvalila je njegov šarm, harizmu, strast, ljubavničke sposobnosti, ali i njegovu okrutnost u svojim memoarima iz 2007. godine.

pablo-escobar-in-sevgilisi-virginia-vallejo-kollarina-donmem-icin-bana-yalvardi-1790-5
Virdžinija Valeho i Pablo Eskobar

Iako je možda spavao na hrpama novca, Eskobar je navodno imao i privatan avion samo za prevoz bilježaka, čini se kako ni sav novac ovog svijeta ne kupuje nužno slobodu. Nakon njegove smrti, Marija i njihova djeca pobjegli su u Buenos Aires, bojeći se odmazde rivalskih narko-kartela.

Život Eskobarove porodice nije bio nimalo lak i ona je plaćala kaznu za njegove zločine. Progon iz Kolumbije, završio se u Argentini posle “hodočašća” kroz desetine zemalja.

Argentina im je dala azil i njegova supruga mijenja ime u Maria Isabel Santos Caballero. Prije toga, porodica je otputovala u Mozambik, a čak su i Vatikan molili za pomoć, međutim, bili su odbijeni.

pablo-escobar-wife-and-kids-maria-victoria-henao-entity

Čak i s novim identitetom, život u Argentini nije bio jednostavan. Nakon što je javno otkriveno da žive u toj zemlji 1999. godine Maria i Huan Pablo su uhapšeni zbog optužbi da peru novac.

Ne želeći da se odreknu luksuznog života i navodne milijarde dolara koje su imali od poslova s narko-kartelima, izvukli su se bez posljedica. Detektivi su kasnije rekli da ih ne bi ni uhapsili tako rano da njihovi identiteti nisu bili razotkriveni. Marija je, s druge strane, tvrdila kako je cijela istraga bila politički motivisana.

Nakon cijele stvari s Argentinom, Maria je ostala neka vrsta misterije. Niko zapravo ne zna gdje je danas, što je za nju samu vjerovatno odlična stvar. Budući da njena djeca i dalje žive u Argentini, postoji dobra šansa da je i ona tamo, pritajena, a možda i operisana.

maria i pablo

Postoje i neke tvrdnje kako se ona pod drugim identitetom preselila u Sjevernu Karolinu, u SAD. Njeno posljednje pojavljivanje u javnosti bilo je u dokumentarcu iz 2009. godine “Grijesi mog oca”, s kojim je sin Huan Pablo tražio iskupljenje za ponašanje svog oca.

Sin najvećeg svjetskog mafijaša, s poslednjim metkom koji je usmrtio njegovog oca i sam je dobio smrtnu presudu. Huan Pablo je ipak preživio. Nije postao svoj otac. Danas se zove Sebastijan Marokin. Živi u Argentini, gde je diplomirao arhitekturu. Novo ime je izabrao iz telefonskog imenika. Nije želeo da ga išta povezuje sa starim životom. Sve dok nije odlučio  da pod rodnim imenom – Huan Pablo Eskobar – objavi knjigu Moj otac Pablo Eskobar.

Ne želi da se život njegovog oca mistifikuje i glorifikuje, da ostane kao “herojski” uzor mladim Kolumbijcima. Huan Pablo Eskobar prenosi svoja sjećanja na oca, kao i priče njegovih prijatelja i neprijatelja koje je sretao svih ovih godina.

Kažu kako iza svakog moćnog muškarca stoji velika žena, ali budući da žena Pabla Eskobara, Marija Viktorija i 20 godina nakon njegove smrti živi pod pseudonimom, jasno je kako je Marija i cijela njena porodica platila ogromnu cijenu za kriminalan životni stil koji je Pablo odabrao.

 

 

 

 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA