Kina gradi izbjegličke kampove na granici sa S. Korejom?

618

Kina u tajnosti gradi mrežu kampova za izbjeglice uz 1 416 kilometara dugu granicu sa Sjevernom Korejom. Očekuju egzodus stanovnika te zemlje koji bi mogao da izazove pad režima Kim Džong Una.

Planove za izgradnju mreže izbegličkih centara prošle nedjelje objavio je “Fajnenšl tajms” pozivajući se na interni dokument kineskog državnog telekomunikacionog giganta koji uspostavlja internet mrežu u tom području.

Dokument “Čajna Mobila” nekoliko dana ranije procurio je u javnosti, a kako piše britanski “Gardijan” u njemu piše i da Kina planira izgradnju najmanje pet kampova u pokrajini Đilin, na sjeveroistoku zemlje, odnosno graničnom području sa Rusijom i Sjevernom Korejom.

Gradnja kampova dokaz je rastuće zabrinutosti Kine zbog političke nestabilnosti, pa čak i pada režima, u susjednoj državi, navodi britanski list.

Čeng Ksiaohe, stručnjak za Sjevernu Koreju sa univerziteta Renmin, kaže da bi bilo neodgovorno sa kineske strane da ne vrši pripreme za takav scenario.

– Tenzije ne korejskom ostrvu su jake. Sve je na ivici rata. Kina kao susjed i velika sila mora da se priprema za takav scenario – kaže on.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA