Kina spremna za proširenje saradnje sa Rusijom

459

Kineski presjednik Si Đinping je u novogodišnjoj čestitki ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu izrazio spremnost Kine za konsolidaciju političkog i strateškog povjerenja sa Moskvom u narednoj godini.

– Spreman sam da u novoj godini zajedno sa vama uložim zajedničke napore za učvršćivanje političkog i strateškog međusobnog povjerenja između Rusije i Kine, proširivanje sveobuhvatne pragmatične saradnje i promovisanje rusko-kineske strateške saradnje o međunarodnim pitanjima i lično uložim napore za postizanje novih rezultata u razvoju ruskog-kineskih odnosa – navodi se u telegramu Si Đinpinga.

On je od kineske vlade i kineskog naroda iskreno čestitao Novu godinu i poželio sve najbolje predsjedniku Rusije i ruskom narodu. Si Đinping je istakao da je 2017. godine postignut napredak u razvoju rusko-kineskih odnosa i sveobuhvatnog strateškog partnerstva i saradnje.

– Strane održavaju blisku saradnju i koordinaciju u najvažnijim međunarodnim pitanjima i daju značajan doprinos zaštiti međunarodnog mira i stabilnosti – naglasio je Si Đinping.

Kineski lider izrazio je uvjerenje da će 2018. i 2019. godine, koje su proglašene godinama međuregionalne saradnje, pomoći da se proširi i produbi partnerstvo na terenu.

Ranije je Putin u novogodišnjoj čestitki Si Đinpingu i u vezi sa skorim Praznikom proljeća, potvrdio spremnost za rad na izgradnji strateške saradnje između Rusije i Kine. On je naglasio da je odlazeća godina obilježena novim uspjesima u razvoju rusko-kineskih odnosa. Prema riječima ruskog predsjednika, značajno je povećana međusobna trgovina, velika je dinamika razmjene u naučno-tehničkoj, kulturnoj i humanitarnoj oblasti.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA